Glas Javnosti
posta

PRIPREMITE LUKOVINU NA VREME: Stara srpska metoda za PRIRODNO ukrašavanje USKRŠNJIH JAJA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vratite se tradiciji i jaja ovog Uskrsa ofarbajte u lukovini.

Svake godine pred Uskrs pojavi se neki nov način za farbanje i dekorisanje jaja. A postoji jedan načiin za ukrašavanje jaja koji je i najstariji i najzdraviji, zbog čega ga je retko koja kuća napustila i zanemarila otkako se farbaju jaja kod nas, piše 24 sedam.

Budući da se približava najradosniji hrišćanski praznik, vreme je da zauzmete niski start i da osmislite kako ćete ofarbati jaja. Ako to već ne činite, predlažemo da ih ofarbate upravo u u lukovini.Sve što treba da uradite jeste da sakupljate spoljne listove crnog luka i da ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu terakotacrvenu nijansu.

Ako volite detalje, onda treba u bašti da uberete neke travke, koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo položite na jaja, a potom obmotate najlon-čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare.

Unsplash/Isaac Quesada

Šta vam je sve potrebno:

jaja
lukovina
najlon čarape
listovi i cvetići
1 kašičica soli
2 kašike sirćetaOvaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks vratiće vam uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćete se prisetiti kako je to vaša baka radila za veliki praznik. Oživećete uspomene i svojoj deci pokazati kako su svi nekad uživali u ovom kreativnom procesu.

Priprema ide ovako:

Jaja obrišite vlažnom krpom, zalepite list ili cvet. Stavite u čarapu i vežite. Lukovinu isecite na sitne delove, pa mokro jaje uvaljajte u to i stavite u čarapu i čvrsto vežite. U šerpu stavite red lukovine, pa poređajte jaja i preko lukovinu. Dodajte so i sirće, pa sipajte hladnu vodu.Kuvajte, pa kad provri smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga izvadite jaja i ostavite još minut, dva, pa izvadite iz čarape. Svako jaje premažite uljem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR