Glas Javnosti

Primenite ove trikove i CVEĆE U VAZI će TRAJATI MNOGO DUŽE

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Cveće u vazi će neizbežno da se osuši, ali trajanje svežine može da se produži i nekoliko nedelja ukoliko preduzmete ovih nekoliko jednostavnih koraka.

Produžavanje svežine cveća ili buketa u vazi ili oživljavanje cvetnog aranžmana koji je počeo da vene je moguće, pogotovo ako je reč o sezonskom cveću koje odgovara vašem podneblju. Po pravilu, ovo cveće je samo po sebi izdržljivije.

Prvo, vazu sa cvećem uopšte nije potrebno da držite na osunčanom mestu.

Mnogi ljudi žive u zabludi da se rezano cveće ponaša kao živa biljka. Naime, kada se odreže, cveće više ne vrši fonosintezu. Držite ga dalje od prozora i direktne sunčeve svetlosti. Leti blizu klima uređaja, a zimi dalje od radijatora.

A, šta možete da uradite ako cveće u vazi pokazuje znake propadanja?

Kako biste zaustavili proces propadanja, treba paziti da bakterije koje mogu da uđu u vodu ne zaraze stabljike. Ako se to dogodi, voda će dobiti određenu smeđu nijansu.

Voda treba stalno da bude sveža, odnosno svakodnevno da se menja. Takođe, operite stabljike i ako su negde trule – odsecite taj deo.

Takođe, bitno je nahraniti rezano cveće, jer promena vode u nekom trenutku neće više biti dovoljna. Dodavanjem malo šećera daće hranu stabljikama. Možete da napravite sami prihranu, tako što ćete u čašu vode dodati vrlo malo bilo kog bistrog bezalkoholnog pića od limuna i limete. Šećer iz soka će da osigura hranu za cveće, a limunska kisela će da smanji pH vrednost vode.

Ako postoje bakterije u vodi, šećer neće moći da pomogne, ali dodavanje vrlo male količine izbeljivača (na vrh kašičice) može da dezinfikuje sadržaj u vazi.

Naime, bakterije uzrokuju začepljenje stabljika na mestu gde su posečene, te ih sprečava da uzimaju vodu, odnosno da voda putuje biljkom. Na ovaj način cveće u vazi štiti se od infekcija. Budući da je dobro razređen, izbeljivač neće naštetiti cvetovima.

Na kraju, obavezno uklonite trule stabljike.

Cveće će vremenom početi da se suši, čak i u najboljim uslovima. Kako njihova lepota počne da bledi, ono što je ostalo od aranžmana, preberite. Trule stabljike su već pune bakterija i ne želite da se  prenesu na ostatak aranžmana.

Na ovaj način svoj predivni buket cveća možete da držite u valjanom stanju nekoliko nedelja.

Glas javnosti /Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR