Glas Javnosti

PRIMEĆENI BIZONI NA FRUŠKOJ GORI! Građani će morati da sačekaju da ih vide

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Posle jelena i muflona, u Nacionalni park Fruška gora pre tri dana stigli su i evropski bizoni, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Puštanje ovih bizona u karantinski deo koji je pripremljen ranije za njihovu adaptaciju, zaista je veliki događaj ne samo za NP "Fruška gora" već i za celu Srbiju, rekao je  Radoslav Krunić, direktor NP "Fruška gora.

Bizoni se trenutno nalaze u četrdesetodnevnom periodu karantina i adaptacije, nakon čega će  građani moći da ih vide i dožive.


Pre 5 godina kada smo posetili nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi, bili smo fascinirani ne samo veličanstvenošću ovih životinja i njihovim značajem za eko sisteme, već i time kolika su turistička atrakcija. I poželeli smo to i u našoj zemlji. Ideja i želja su se rodile brzo ali smo pristupili pripremama ovog razvojnog Projekta vrlo pažljivo i studiozno. Zahvaljujući prvenstveno Vladi Republike Srbije koja je stala uz nas i podržala našu inicijativu, kao i Ministarstvu zaštite životne sredine i Ministarstvu poljoprivrede evo, dočekali smo dan kada su iz Poljske stigli evropski bizoni, dodao je Krunić.

Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina. Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko 1,000 jedinki.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR