Glas Javnosti

Primećena u dolini Neretve: Retka ptica za koju se smatra da je DAVNO IZUMRLA (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ovu retku pticu možete pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu uneti fotografije i informacije o zapažanjima.

Jedna ženka ćelavog ibisa čija vrsta se smatra gotovo izumrlom, se prema tvrdnjama organizacije Biom trenutno nalazi na području doline reke Neretve.

- Nakon što je odletela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, s Hvara je nastavila južno sve do Slanog, nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se predomislila i odletela u deltu reke Neretve. Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja, kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj - objavili su uz molbu da je posmatrači ne uznemiravaju ukoliko se nađe u njihovoj neposrednoj blizini. 

Ptica je u Hrvatsku stigla krajem decembra, kako piše Index. Ovu retku pticu možete pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu uneti fotografije i informacije o zapažanjima.


Razlog zašto je pojava ćelavog ibisa podigla toliku prašinu je taj što se on smatra izumrlom vrstom u Hrvatskoj i ostatku Evrope, kao i gotovo izumrlom u svetu. NJegove male kolonije su se održale u Maroku i Turskoj, dok se sa jedinkama koje se nalaze u zatočeništvu sprovode projekti reintrodukcije na evropska gnezdilišta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR