Glas Javnosti

PRAVOSLAVNA CRKVA STARA 1.500 GODINA OTKRIVENA U TURSKOJ! Pronađene dosad NEVIĐENE FRESKE! (FOTO+VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U okviru najvećeg podzemnog arheološkog nalazišta u Nevšehiru otkrivena je pravoslavna crkva stara više od 1.500 godina.

Pravoslavna crkva otkrivena je u turskoj centralnoj oblasti Kapadokija, a u unutrašnjosti crkve pronađene su freske koje nikad dosad nisu viđene niti u jednoj pravoslavnoj bogomolji.

Otkrivene freske prikazuju uzdizanje Isusa Krista na nebo – Vaznesenje, ali i uništavanje zlih duhova poznatijeg kao Strašni sud.

U otkrivenoj pravoslavnoj crkvi, za koju arheolozi vjeruju da je stara više od 1.500 godina, nalazi se još mnogo tajni s obzirom na to da je dosad raščišćen samo krov i gornji dio zida.


– U prednjem djelu crkve nalaze se slike raspeća i Vaznesenja Isusovog, ali pored toga nalaze se i freske s likom apostola, svetih i drugih proroka, Mojsija i Jelisija – rekao je za turski Hurijet istraživač Ali Ajdin.

Pored ove crkve arheolozi su otkrili čitav urbani stambeni projekt i podzemni grad sa četiri milje tunela, a vjeruje se da su ljudi ovdje živjeli prije 5.000 godina.


– Ono što dosad znamo je da su freske unikati i da dosad nisu viđene niti u jednoj crkvi na svijetu. Pored pomenutih, pronađene su i freske na kojima se vidi kako Isusu iz ruku ispada riba. Ovo mjesto je veće od ranije otkrivenih crkvi u Kapadokiji. Kada bude raščišćeno do kraja, ovo mjesto bi moglo da postane još veći centar hodočašća pravoslavlja – navodi gradonačelnik Nevšehira.

– Kada vremenski uslovi budu dozvolili i nakon kompletne restauracije, planiramo da unutrašnjost objekta i freske vratimo u prvobitno stanje – istakao je za Hurijet glavni arheolog projekta Semih Istanbuluoglu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP