Glas Javnosti

PRAVILO ZA NOVE NAVIKE: Pravilo 66 dana, poslednjih 20 najkritičniji

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dovoljno je samo 66 dana da promenimo svoj život, pod uslovom da smo dovoljno jaki, izračunali su naučnici.

Nije tajna da je čovek biće navike, čija opasnost leži u činjenici da jednom kad ih stvorimo, više ne razmišljamo o njima i one postaju deo naše svakodnevne rutine. Ali, tokom studije u kojoj su posmatrali ponašanje 96 ispitanika, naučnici su zaključili da su dva meseca dovoljna da se jedna navika zameni drugom.

Rezultati ne važe samo u slučaju pušenja i drugih navika u koje je uključen aspekt zavisnosti. Ali, pravilo od 66 dana primenljivo je u svim ostalim životnim situacijama, tvrde autori studije objavljene u Evropskom magazinu socijalne psihologije. Potrebno je samo da se pridržavate sledećih saveta.


U prvoj fazi pričajte o svojoj novoj odluci članovima porodice, prijateljima, kolegama. Tako ćete teže odustati, a zamolite najbliže da vam u trenucima krize ne dozvole da posustanete. Narednih 20 dana analizirajte sebe, pronađite odgovor na pitanje šta želite u životu i kako će vam nova navika pomoći da ostvarite cilj. Lakše je ostati motivisan kad znate zašto nešto radite.

Poslednja faza je najopasnija, jer vas je početni entuzijazam napustio, umorni ste i počinjete da zaboravljate zašto sve to radite. Zato u poslednjih 20 dana morate pronaći nešto za šta ćete se uhvatiti i što će vam pomoći da istrajete, na primer, želja da dokažete sebi da ste jaki. Kad sve to postignete, obavezno sebe nagradite na kraju - kupite nešto što ste oduvek želeli, napravite žurku kako biste proslavili novi početak ili otputujte negde.


Glas javnosti/ A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR