Glas Javnosti

Pravila vaze i za astronaute: IZ SVEMIRA PRAVO U KARANTIN

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pravila su tu da se poštuju, ali ponekad znaju da budu previše rigidna i u određenim sitaucijama besmislena. Troje astronauta koje će iz svemira sleteti u Kazahstan moraće u izolaciju kao da dolaze iz područja gde vlada epidemija korone, a ne iz potpuno sterilnog okruženja u svemiru.

Posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), koja bi trebalo da sleti 17. aprila u Kazahstan, mogla bi da ostane u karantinu 14 dana u skladu sa antiepidemiološkim zahtevima, izjavio je za Sputnjik epidemiolog Centra za pripremu kosmonauta Rusije Sergej Savin.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno se nalaze Rus Oleg Skripočka i Amerikanci Endru Morgan i Džesika Mejr. Planirano je da im se 9. aprila pridruže Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner i Amerikanac Kristofer Kesidi. Posle toga će se Skripočka, Morgan i Mejrova vratiti na Zemlju.

- I u Kazahstanu, kao i u Rusiji, doneta je odluka o 14-dnevnoj izolaciji onih koji dolaze iz inostranstva. Ovaj zahtev će se verovatno odnositi i na (Olega) Skripočku posle njegovog dolaska sa MSS. To jest, trenutno je ceo tradicionalni program rehabilitacije posle leta doveden u pitanje - objasnio je doktor.

Prema njegovim rečima, u vezi sa pandemijom virusa korona i zatvaranjem granica između zemalja, stručnjaci još uvek ne znaju da li će ruski kosmonaut posle povratka iz svemira moći da ode na odmor u inostranstvo ili će se odmarati u Rusiji.

- Odgovor na ovo pitanje nam je još uvek nejasan. I ne samo zato što su granice sa drugim zemljama zatvorene – ne razumemo epidemiološku situaciju u različitim regionima Rusije - konstatovao je on.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije COVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 786 hiljada slučajeva zaraze, a umrlo je više od 37 hiljada ljudi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR