Glas Javnosti

Poznato ko najviše spava, Srbi ISPRED Crnogoraca!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Popularni glumac Branko Babović, poznat kao Đuro Palica iz serije Kursadžije, smatra da je uzrok toga što je Srbija ispred Crne Gore, kada je reč o dužini spavanja, to što se sve više Crnogoraca doseljava u Beograd.

Desilo se čudo. Srbi spavaju duže od Crnogoraca pokazala su najnovija istraživanja.

Iako bi ova vest mogla sasvim sigurno da se svrsta u popularnu rubriku ,,verovali ili ne", razultati ipak pokazuju da su Srbi ispred Crnogoraca kada je u pitanju dužina spavanja.

Naime, prema novom istraživanju Univerziteta u Lionu, svetska populacija spava prosečno 7.01 sati, dok istočna Europa (Poljska, Rumunija) spavaju najviše, a jugoistočna Azija (Filipini, Indonezija) najmanje.

Na najnovijoj listi, koja oslikava kako svet spava, koje zemlje spavaju najduže, a koje najkraće, Srbija zauzima čak šesto mesto kada ječ o Evropi, dok je na prvom mestu Albanija, a ono što je posebno interesantno jeste činjenica da na toj listi nema Crnogoraca. 

Popularni crnogorski glumac, Branko Babović, poznatiji kao Đuro Palica iz serije Kursadžije, ističe u razgovoru za Republiku da mu je teško da poveruje u to istraživanje, ali, kako kaže, ipak postoji logično objašnjenje.

- Iako je prošlo 12h, ja sam na Žabljaku i verujte, probudili ste me - kazao je Babović kroz smeh i dodao:

- Nedavno je jedan moj prijatelj iz Crne Gore rekao da je toliko Srba u Crnoj Gori, da je on primoran da se odseli. Na pitanje gde će da ide, rekao je da ide u Beograd. S obzirom na činjenicu da skoro svi Crnogorci idu u Beograd i Srbiju, biće da je u tome tajna što se Srbija na toj listi našli ispred Crne Gore - istakao je glumac.

S druge strane psihijatar dr Slavica Đukić Dejanović ima nešto drugačije objašnjenje i tvrdi da je takav rezultat moguć i zbog toga što smo kao narod umorniji, jer više radimo.

- Ako govorimo o tom istraživanju ne možemo reći da je to nacionalno svojstvo Srba, jer u Srbiji žive 23 različite nacije. To što smo u ovoj disciplini ,,pobedili" Crnogorce, može se objasniti možda time što smo u odnosu na susede umorniji, jer više radimo. San je prirodni način odmora i pripremanja za dalji rad, te to može biti jedno od objašnjenja - istakla je naša sagovornica.

Stariji ljudi manje spavaju

Istraživanje je, naime, rađeno na više od 730.000 ljudi, starosti između 19 i 70 godina, iz 63 zemlje širom sveta. Rezultati su, takođe, pokazali da dužina sna opada starenjem, te tako prosečan san onih u periodu između 53. i 54. godine života iznosi oko 6,8 sati.
 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR