Glas Javnosti

Postoji naučno objašnjenje zašto deca ne vole brokoli

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučna istraživanja su nedavno potvrdila da postoji razlog zbog kog deca ne vole brokoli. Zbog toga bi možda trebalo da prestanemo da ih teramo da jedu ovo povrće.

Roditelji male dece se vrlo često susreću sa time da njihova deca ne vole da jedu brokoli, karfiol, kelj, kupus.

Naime, nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zbog kog deca ne vole da jedu brokoli, a kao uzrok se navodi bakterija u ustima koja u kombinaciji sa enzimima zeljastog povrća proizvodi neprijatan miris i ukus. Ovo odbija ne samo decu, već i mnoge odrasle. Međutim odrasli lakše vremenom mogu da se naviknu na ovaj ukus.

Enzimi iz brokolija i iz bakterije koje se nalaze u ljudskoj pljuvački mogu da proizvedu neprijatne mirise u ustima i zbog toga većina dece odbija ovo povrće. Prema naučnicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris, koji kod mnogih izaziva gađenje. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih deca odbijaju da pojedu čak i zalogaj ovog zdravog zelenog povrća.

Takođe, u ovu gurpu namirnica studije ubrajaju i krafiol, kupus i kelj. Dakle, deca nisu samo izbirljiva po ovom pitanju, već postoji konkretan razlog zbog kog ne vole ove vrste povrća.

(Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR