Glas Javnosti

Postoji način da saznate da li vam komšije kradu WI-FI

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ako sumnjate da vam kradu Wi-Fi, postoji više načina da to otkrijete

Upotreba bežičnog interneta (WI-FI) na poslu ili kod kuće je svakodnevna praksa, ali treba imati na umu da postoje oni koji vole da upadnu u sistem, i “troše” tuđu konekciju.

Ne samo da će uljezi usporiti uobičajeni protok, već predstavljaju i bezbednosni rizik, upozoravaju stručnjaci.


Sve što je potrebno za korišćenje tuđeg interneta jeste pristupna šifra, što ne predstavlja izazov hakerima ili osobama s određenim tech znanjem.

Ako sumnjate da vam kradu Wi-Fi, postoji više načina da to otkrijete, piše Objektiv. Prvi znaci mogu biti iznenadne promene u brzini interneta, strimovanja ili preuzimanja fajlova.

Da biste skenirali vezu možete koristiti neku od specijalizovanih aplikacija, koje se nude za iOS i Androide, a jedna od poznatijih je WiFi Guard.



Pošto je instalirate, pratite uputstvo, skenirajte ruter i dobićete spisak "prikačenih uređaja". Kada eliminišete svoj računar, telefon, televizor i ostale vaše uređaje, lako ćete identifikovati uljeza.

Kako im stati na put?

Postoji i malo komplikovanija procedura koja podrazumeva da se logujete na aplikaciju rutera, a potom skenirate povezane uređaje.

Uputstvo bi trebalo da se nalazi na sajtu vašeg provajdera, podseća The Sun.


Kada "ulovite" kradljivca, lako ćete ga ukloniti promenom pristupnih šifara. To činite pomoću Admin opcija u ruteru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od ahahahaha u 19.06.2022 12:26:30 h
     0 
Mislim da je sajt čoveka kojeg zovu Raja Govno i koji je ležao zatvor zbog prevare pravo mesto da se piše o lopovluku i krađama ahhahhahahhahhahhaha