Glas Javnosti

POSLALI TIGRA NA DOŽIVOTNU ROBIJU: Osuđen zbog ubistva!

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Indijski zvaničnici su u nedelju objavili da će tigar optužen za ubistvo tri osobe, ostatak života provesti u zatočeništvu, dodavši da je velika mačka „previše opasna“ da bi joj se dopustilo da slobodno luta.

Moćni petogodišnji predator, optužen i za više napada na stoku, krstario je u rasponu od 500 kilometara - od zapadne države Maharaštra do centralne indijske četvrti Betul u državi Madja Pradeš.

-Pružili smo mu nekoliko šansi da živi u divljini, ali on se uvek vraćao u naseljena područja. Nije nam ništa drugo preostalo već da ga smestimo u zoološki vrt kako bi se osigurala bezbednost i tigra i ljudi- navodi gradonačelnik.

 Tigar- kojeg su pojedini lokalni mediji nazivali „vagabundom“ ili „nomadom“ – prvi put je „zarobljen“ krajem 2018. godine posle drugog ubistva i držan je u zatočeništvu dva meseca.

 Pre puštanja vlasti su tigru stavili okovratnik i pratili njegovo kretanje po rezervatu i nacionalnom parku. Međutim, kako tvrde zvaničnici, u više navrata je ipak dolazio u blizinu naseljenih mesta, napadao stoku i ugrožavao ljude.

Odluka o hvatanju tigra doneta je pre nekoliko meseci, ali je bila odložena zbog pandemije koronavirusa. Konačno, u subotu je smešten u zoološki vrt u prestonici indijske pokrajine Madja Pradeš, Bopalu.

-Trebaće mu vremena da se prilagodi na novo okruženje, i zato ćemo budno pratiti njegovo ponašanje- kaže direktorka Nacionalnog parka.

-Za sada će ostati u samici. Odluku o premeštanju u izložbeni deo zoološkog vrta ili u ograđeni park- biće doneta kasnije, dodaje Van Vihar Kamlika Mohajta.

Prema podacima nadležnih, u Indiji je od napada tigra smrtno stradalo skoro 225 ljudi u periodu od 2014. do 2019. godine. Više od 200 tigrova ubile su lovokradice ili su stradali od struje između 2012. i 2018. godine, pokazuju podaci.

U Indiji živi oko 70 odsto tigrova u svetu. Prošle godine, vlada je saopštila da je populacija tigrova u 2018. godini porasla na 2.967 u odnosu na rekordnih 1.414 u 2006. godini.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR