Glas Javnosti

PODVIG! SLETANJE NA MRAČNU STRANU MESECA: Kineska letelica Čange 6 kreće da prikuplja uzorke (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA) javila je da je jutros kineska letelica Čange 6 uspešno sletela na tamnu stranu Meseca gde treba da prikuplja uzorke i kasnije ih vrati na Zemlju.

Kineska letelica će prikupljati kamenje i druge uzorke u ogromnom krateru poznatom kao Južni pol Aitken basen, javila je jutros zvanična kineska agencija Sinhua.

Letelica je lansirana 3. maja i njen cilj je da prikupi uzorke kamenja i mekog tla iz tog dela Meseca, prvi put u istoriji.

Tu bi moglo bi da budu uzorci nekog od najstarijeg kamenja sa Meseca iz ogromnog kratera na njegovom Južnom polu.

Misija je šesta u programu Čange za istraživanje Meseca koji je dobio naziv po kineskoj boginji Meseca. To je druga misija koja treba da vrati nazad uzorke posle misije Čange 5 koja je takođe uzimala uzorke sa bliže strane Meseca, 2020. godine.

Posle lansiranja iz centra Venčang, letelica Čange 6 kružila je oko Meseca čekajući da sleti. Zatim je sonda koja će se spustiti odvojila od dela koji kruži da se spusti na stranu Meseca stalno okrenutog od Zemlje.

Operaciju je podržavaio satelit Keikao-2, javila je kineska svemirska agencija.


U sadašnjoj misiji modul za sletanje će koristiti mehaničku ruku da buši i prikupi do dva kilograma materijala sa površine i ispod površine Meseca koji će biti vraćen nazad u kapsuli koja trenutno kruži oko Meseca.

Kontejner sa uzorcima treba da se vrati na Zemlju u pustinjama Kine oko 25. juna. Misije na tamnoj strani Meseca su teže zato što taj deo nije okrenut prema Zemlji i potreban je satelit kao relej da održava komunikacije.

Kineski državni mediji opisali su uspešno sletanje na Mesec kao "istorijski trenutak".

Lender treba da provede do tri dana prikupljajući materijal sa površine u operaciji koju je CNSA saopštila da će uključiti mnoge inženjerske inovacije, velike rizike i velike teškoće.

Program za Mesec je deo rastućeg rivalstva između SAD i drugih zemlaja, uključujući Japan i Indiju, u istraživanju svemira. Kina je postavila sopstvenu svemirsku stanicu u orbitu i tamo redovno šalje posade.

Kina planira da pošalje čoveka na Mesec pre 2030. godine, čime bi ona postala druga zemlja koja je to uradila posle SAD. Amerika takođe planira da šalje astronaute na Mesec ponovo prvi put u više od 50 godina, mada je, ranije ove godine, američka svemirska agencija NASA pomerila taj datum na 2026. godinu.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR