Glas Javnosti

PO TESLINIM NACRTIMA! Srbija je prva u Evropi počela da proizvodi struju (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je samo četiri godine nakon izgradnje prve hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima izgrađena prva hidrocentrala na reci Đetinji u Užicu, po principima istaknutog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Prva hidroelektrana u Srbiji je bila puštena 2. avgusta 1900. godine i to sa Teslinim sistemom trofaznih struja, elektrocentrala „Pod gradom“ u Užicu na Đetinji. Zaustavljena 1970, pa ponovo pokrenuta 2000. i radi i danas. Iste 1900. godine pokrenuta je Hidroelektrična centrala na reci Gradac. Druga hidrocentrala je puštena na rečici Vučjanka u Vučju 1903. godine. Radi i danas. Za ove dve i još mnoge hidrocentrale sagrađene pre Prvog svetskog rata u Srbiji zaslužan je Đorđe Stanojević. Sledeća hidrocentrala bila je „Sveta Petka“ na Nišavi iz 1908. godine i potom „Gamzigrad“ na Crnom Timoku blizu Zaječara iz 1909. godine. Obe elektrane su u operativnom stanju i još uvek rade.

Iako je Tesla u Beogradu proveo samo jedan dan, zahvaljujući prijateljstvu sa fizičarem i astronomom Đorđem Stanojevićem i taj jedan dan bio je ključni trenutak za elektrifikaciju i razvoj Srbije. Oduševljen Teslinim izumima i vođen njima, Stanojević je elektrificirao Srbiju i 1900. godine po Teslinim principima izgradio prvu hidrocentralu u Srbiji nazvanu „Pod gradom“ u Užicu, navodi portal Kraljevina.

Đorđe Stanojević, profesor Velike škole u Beogradu, vodeći stručnjak među tadašnjim srpskim fizičarima, osmislio je ovaj objekat, smešten ispod užičkog Starog grada, da bi pomogao osnivačima prve užičke tkačnice kojoj je nedostajao jeftin i siguran energetski izvor. O tome koliki je značaj tada pridavan užičkoj centrali, govori to što je kamen temeljac za nju postavio lično kralj Srbije Aleksandar Obrenović.

Foto/Wikipedia

Punih sedam decenija elektrana na Đetinji proizvodila je struju i njenim blagodetima darovala Užičane. Kada je pravljena železnička pruga Beograd-Bar zatrpan je njen jaz i tada je prestalo njeno korišćenje.

Centrala je potpuno obnovljena i na Ilindan 2000. godine opet osposobljena za rad. Stare Simensove mašine ponovo proizvode struju, a proizvodnja u ovoj elektrani dovoljna je da radi celokupna javna rasveta u Užicu. Istovremeno, ovde je sada i Muzej tehnike koji je prava atrakcija za mnoge posetioce.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR