Glas Javnosti

PISAC KOJI JE POBEDIO I ISMEJAVAO SMRT: Mark Tven, književnik koji je proslavio Misisipi devet puta se davio u toj reci! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kada je neko jedan od najcitiranijih autora svih vremena, velika je šansa da će biti i jedan od najviše pogrešno citiranih, ali i obavezno da će postati jedan od najcjenjenijih pisaca svih vremena. Baš to se desilo Semjuelu Klemesnu, celom svetu poznatijem kao Mark Tven.

Godine 1897. na današnji dan, "Njujork žurnal" je, opovrgavajući glasine o smrti Marka Tvena, citirao njegov telegram iz Londona: "Vesti o mojoj smrti su izuzetno preuveličane."

Tven je jedan od retkih ljudi u istoriji koji je imao dovoljno sreće (ili nesreće) da komentariše novinske izveštaje o sopstvenoj smrti.

Te 1897. godine Tven je bio na turneji tokom koje je držao predavanja, a krajem maja i početkom juna boravio je u Londonu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Victoria Cáceres writer (@victoria_cacereswriter)

Novinar iz “Njujork žurnala” kontaktirao je Tvena kako bi se raspitao da li su “glasine da je teško bolestan ili da je već mrtav zaista istinite”.

 Tven je napisao odgovor, čiji je deo ušao u članak objavljen u izdanju od 2. juna 1897. Godine. Taj odgovor je glasio ovako:

 

“Mark Tvain nije mogao da odluči da li ga je više zabavilo ili iznervirlo kada ga je predstavnik “Njujork žurnala” danas obavestio da se u Njujorku šire vesti da umire u siromaštvu u Londonu ... Veliki humorista, iako možda nije baš kočoperan, zdrav je ko dren. Rekao je: „Savršeno razumem kako je proizašla vest o mojoj bolesti, ako sam i dobro čuo umro sam. Džejms Ros Klemens, moj rođak, bio je teško bolestan pre dve ili tri nedelje u Londonu, ali je sada dobro. Vest o mojoj bolesti proizašla je iz njegove bolesti. Vest o mojoj smrti bila je preterivanje”, izdiktirao je Mark Tven dopisniku njujorških novina.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Stephen Krensky (@stephenkrensky)

Naime novine su reporteru poslale telegram u kojem mu traže  da napravi kraću verziju odgovora od petsto reči ako je Tven bolestan, ili priču od hiljadu reči ako je Tven mrtav. Tven se, gledajući telegram „smrknuto nasmešio“ i rekao mladom izveštaču:

-Ne treba vam ovoliko? Samo recite da je izveštaj o mojoj smrti grubo preuveličan.

 

Od dana kada se rodio Tven, praktično se poigravao sa smrću. Rođen je pre vremena, te je čak i njegova majka očekivala da umre kao beba. Na sreću po svet književnosti, beba koja je rođena kao Semjuel Klemens je preživela. Ipak, čak i pošto je preživeo bebeće godine, ostao je vezan za krevet sve do četvrte i vrlo je bio bolešljiv sve do sedme.

Kasnije, prema njegovoj autobiografiji, devet puta se zamalo udavio u reci Misisipi. 

 (Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR