Glas Javnosti

PIJU NE STAJU: Ovo je 5 država gde se pije najviše alkohola

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ljudi su počeli da konzumiraju alkohol pre nekoliko hiljada godina, a i danas se ova navika zadržala u velikom delu svetskih kultura. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovo je pet zemalja sa najvećom potrošnjom alkohola u svetu u jednoj godini. Hrvatska je u zlatnoj sredini Evrope, a više od nas piju i Irci, Španci, Bugari...

Češka -14,26 litara

Češka je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije vodeća zemlja po litrima popijenog alkohola po glavi stanovnika. Naravno, omiljeno piće Čeha je pivo, a prva pivara izgrađena je u gradu Plzenu, koji se nalazi 100 kilometara jugozapadno od Praga.

Letonija - 13,19 litara

Stanovnici jedne od tri baltičke zemlje su drugi najveći potrošači alkohola na svetu. Najčešće konzumirana pića su biljni liker Riški crni balzam, votka i pivo.


Moldavija -12,85 litara

Zemlja koja se graniči sa Rumunijom i Ukrajinom ima dugu istoriju proizvodnje vina. Ovde ćete i dalje piti odlična vina za relativno malo novca, prenosi Pun kufer. Ostala pića kojima se Moldavci ponose su tuica i vestina.

Nemačka -12,79 litara

Najmnogoljudnija evropska zemlja veoma voli dobra piĆa. Kada pomenemo pivo, jedan od sinonima je Nemačka, a posebno južna regija Bavarska, gde se održava i Oktoberfest. Ali da li dolazite tokom najveĆeg festivala piva ili ne, dobro pivo vas čeka širom Nemačke.

Litvanija -12,78 litara

Među prvih pet su dve baltičke zemlje, a Litvanija je zauzela peto mesto. Ovde se u alkoholu najčešće uživa u pivu, ali i u domaćim rakijama i likerima, poznatim kao kvas, samana i starka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR