Glas Javnosti

Pet stvari na koje milioneri ne troše pare! Može da bude poučno

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Koliko ste puta pomislili šta biste sebi kupili da ste milioner? A pravi milioneri zapravo vode računa na šta i kako troše pare.

Američka televizijska kuća CNBC, specijalizovana za izveštavanje o dešavanjima u poslovnom svetu, pitala je neke od milionera na šta ne troše novac. Njihovi odgovori pokazuju da je važno da budete obazrivi u potrošnji ako želite da uštedite.

Među tim milionerima je Todd Baldwin koji smatra da je štednja slična igrici. Naime, kako je rekao, zabavno je da možeš da kupiš nešto, a onda odlučite da to ne kupite. CNBC je izdvojio pet stvari za koje su Baldwin i još četiri milionera naveli da nikada ne troše novac.

Brza moda

Jonathan Sanchez je milioner koji je osnovao kompaniju Parent Portfolio. Svoj novac štedi tako što malo troši na odeću.

- Ne razmišljam previše o svojoj odeći. Moj ormar je jednostavan, s bezvremenskim odelima. Ako želim da izgledam ležerno, obući ću plave farmerke s majicom. Ako prisustvujem formalnom događaju, nosiću odelo i kravatu - rekao je Sanchez.

Na ovaj način izbegava iskušenje da novac troši na modu.

- Novu garderobu kupujem samo kada mi stara dotraje - dodao je Sanchez.

Produžena garancija

Steve Adcock je napisao tekst "Navike milionera (Millionaire Habits)" kao deo nastojanja da ljude dovede do finansijske nezavisnosti i privremenog penzionisanja na način na koji je on to postigao, a to je značilo da mudro ulaže i da štedljivo živi. Jedna od stvari na koje nikada ne troši jeste produžena garancija za kućne aparate i ostale elektronske uređaje.

- Verovatno ih nećete toliko dugo koristiti. To je samo profit za trgovinu - rekao je on.

Umesto toga, novac ulaže u osiguranje u slučaju kvara, kojim pokriva troškove popravke.

Skup alkohol

Vlasnik CNBC-a Jim Carner je naglasio da su ga vaspitali štedljivi roditelji, zbog čega je i sam štedljiv.

- Kada vidim bocu vina koja košta 500 dolara, kažem: Kakav gubitak. Zašto jednostavno ne odeš i sebi kupiš džemper? Samo zamislite kakav džemper možete da kupite za 500 dolara! Možete da kupite dva odlična džempera od kašmira - rekao je Carner.

Atletska odeća

Zašto trošiti na nešto skupo ako će nešto besplatno jednako dobro da služi- ovako razmišlja osnivačica kompanije Crush Your Money Goals Bernadette Joy kada je reč o odeći za vežbanje.

- Zahvaljujući usponu sportske industrije, ponekad odlazak u teretanu više liči na modnu reviju nego na trening - navela je Joy.

Istakla je da će radije na časovima joge da nosi majice koje besplatno dobije na primer, na promocijama, umesto da novac troši na skupu dizajnersku odeću za vežbanje.

Noćni izlasci s prijateljima

Todd Baldwin tvrdi da retko troši novac na odlaske u restoran ili bioskop. Umesto toga, vrlo je često u ulozi "tajnog kupca" kojem se plaća odlazak na večeru, u kupovinu, u bioskop, pa čak i za posete hotelima i kockarnicama. Zauzvrat kompanijama daje informacije o njihovim proizvodima i uslugama koje im mogu biti od koristi.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR