Glas Javnosti

Par trikova kako najbolje očistiti slušalice

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pravilnim održavanjem higijene produžite radni vek svojih slušalica i sebe poštedite neprijatnih iritacija kože.

Slušalice su postale neizostavan deo svakodnevnog života za mnogo ljudi. Možda ni vi ne možete da zamislite dan bez korišćenja slušalica i želite da vam dobro služe još dugo vremena. Jedan od ključnih koraka kako biste to postigli jeste pravilna briga o vašim slušalicama.

Redovno održavanje slušalica doprinosi tome da rade ispravno i imaju produžen životni vek. Takođe, redovna dezinfekcija slušalica sprečava da vaše lice i uši dođu u kontakt sa bakterijama i nečistoćama, što često može izazvati probleme sa kožom. Zbog poznate činjenice da slušalice skupljaju razne bakterije, prašinu, perut, mrtve ćelije kože, i slično, važno je posvetiti pažnju očuvanju njihove higijene kako biste uživali u optimalnom iskustvu korišćenja.

Možda ste do sada samo par puta očistili slušalice, a možda niste nijednom. Možda niste sigurni kako se pravilno čisti vaš tip slušalica. Jedno je sigurno – čim ste otvorili ovaj tekst, verovatno želite da saznate više o tome kako očistiti slušalice. U nastavku teksta možete da pročitate više o tome kako se čiste različite vrste slušalica - počevši od klasičnih slušalica sa trakom, pa do vrlo popularnih TWS Bluetooth slušalica.


Šta je potrebno pripremiti za čišćenje slušalica?

Za lako i efikasno čišćenje slušalica biće vam potrebno sledeće:

  • Čista mikrofiber krpa
  • Alkohol koncentracije 70% ili sredstvo za dezinfekciju ruku (može i asepsol)
  • Sapun
  • Destilovana voda
  • Štapići za uši
  • Četkica za zube

NAPOMENA: Pre početka čišćenja slušalica, proverite da li u korisničkom upustvu postoje posebne napomene koje se odnose na čišćenje i održavanje. Pojedine slušalice mogu biti osetljive na rastvarače odnosno na alkohol, pa ih neadekvatnim čišćenjem možete trajno oštetiti. Uvek postupite prema uputstvu proizvođača.

Čišćenje over-ear i on-ear slušalica

Ukoliko imate "naglavne" slušalice, tj. slušalice over-ear ili on-ear tipa, važno je da detaljno očistite i jastučiće i traku (rajf) kojom se slušalice oslanjaju na glavu, kao i kabl (ako je u pitanju žični model slušalica). Kožni ili penasti jastučići su veoma delikatni i mogu se lako pocepati ili na drugi način oštetiti. Zbog toga posvetite posebnu pažnju prilikom čišćenja ovih delova.

Čišćenje jastučića za uši

Uzmite manju činiju i napunite je mlakom vodom, a potom u vodu ubacite malo sapuna kako bi se napravila sapunica. Naravno, možete koristiti i tečni sapun. Ukoliko je moguće, skinite jastučiće sa slušalica jer ćete na taj način olakšati posao.

Dobijenim rastvorom blago nakvasite mikrofiber krpu i pažljivo obrišite spoljašnji deo slušalica. Nakon što ste očistili spoljašnji deo slušalica, obrišite ih suvom krpom ili ubrusom i ostavite sa strane da se u potpunosti osuše.


Potom navlažite krpu manjom količinom alkohola ili sredstvom za dezinfekciju ruku i pažljivo obrišite jastučiće za uši. Teže prisupačna mesta, sa kojih krpa nije u potpunosti uklonila nečistoće, očistite štapićem za uši koji ste prethodno nakvasili alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju ruku.

Pre nego što vratite jastučiće na slušalice, ostavite ih da se u potpunosti osuše - pod uslovom da je reč o jastučićima koje je moguće skinuti sa slušalica.

Čišćenje trake

Traku kojom se slušalice oslanjaju na glavu možete da očistite mikrofiber krpom koju ste prethodno potopili u sapunicu. Dobro prebrišite traku celom dužinom, pažljivo rukujući delovima koji služe za podešavanje trake, kako se mehanizam ne bi oštetio.

Čišćenje kabla slušalica

Ukoliko imate žični model slušalica, kabl takođe možete da očistite mikrofiber krpom potopljenom u sapunicu. Kabl obuhvatite krpom i uz blag stisak ga provlačite kroz krpu. Kablovi ovog tipa mogu biti vrlo osetljivi na istezanje, pa pažljivo dozirajte stisak kako ne bi došlo do kidanja neke žice unutar kabla.

Čišćenje bubica i in-ear slušalica

S obzirom na to da slušalice earbuds tipa ulaze u ušnu školjku, a in-ear tipa i u ušni kanal, redovno i pravilno čišćenje je veoma važno. Kako biste bili sigurni da su vaše slušalice potpuno čiste i bezbedne, svi njihovi delovi moraju biti detaljno očišćeni.

Čišćenje silikonskih gumica (ukoliko ih vaše slušalice imaju)

Pre svega, u korisničkom uputstvu koje ste dobili uz slušalice proverite kako se skidaju silikonske gumice. Iako je skidanje vrlo intuitivno i jednostavno, preporuka je da pročitate šta o tome kaže proizvođač, kako ne bi došlo do oštećenja silikonskih čepića ili samih slušalica.


Postupite prema uputstvu i skinite gumice, a nakon toga starom četkicom za zube, po mogućstvu što mekšom, nežno očetkajte prljavštinu koja se nakupila na mrežici kroz koju izlazi zvuk. Imajte u vidu da ova mrežica može biti jako osetljiva, pa je zbog toga potrebno da budete veoma pažljivi. Trudite se da slušalice držite tako da mrežice budu okrenute nadole, kako prljavština prilikom četkanja ne bi upala u same slušalice, jer bi to sigurno uticalo na zvuk.

Sada je vreme da uzmete štapić za uši i njime očistite krupnije nečistoće sa silikonskih uložaka, koje se najčešće skupljaju na njihovoj unutrašnjoj strani.

Nakon uklanjanja krupnijih nečistoća, potopite gumice u sapunicu i ostavite da u njoj odstoje nekoliko minuta. Povremeno ih blago protrljajte,a pre nego što ih vratite na slušalice dobro ih isperite pod mlazom mlake vode i obrišite suvom krpom. Naravno, oprane "čepiće" možete vratiti i kasnije, kada u potpunosti završite sa čišćenjem slušalica.

Čišćenje kućišta slušalica

Navlažite mikrofiber krpu sa malo alkohola ili sredstvom za dezinfekciju ruku i obrišite celo kućište slušalica. Imajte u vidu da štampane oznake na slušalicama, kao što su logotipi i slično, mogu biti osetljive na alkohol, pa je najbolje da pre čišćenja proverite šta stoji u korisničkom uputstvu.

Čišćenje kabla slušalica

Nakvasite mikrofiber krpu sapunicom i pažljivo obrišite kabl čitavom dužinom. Kabl obuhvatite krpom i uz blag stisak ga provlačite kroz krpu. Kablovi ovog tipa mogu biti vrlo osetljivi na istezanje, pa pažljivo dozirajte stisak kako ne bi došlo do kidanja neke žice unutar kabla.

Čišćenje True-Wireless (TWS) Bluetooth slušalica

Čišćenje True-Wireless (TWS) Bluetooth slušalica podrazumeva čišćenje silikonskih uložaka (čepića) koji ulaze u uši, čišćenje samih slušalica i čišćenje spoljašnjeg i unutrašnjeg dela kutijice za punjenje.

Čišćenje silikonskih gumica i samih slušalica

Postupak čišćenja silikonskih gumica kod True-Wireless slušalica je isti kao kod earbus i in-ear slušalica, a isto važi i za same slušalice tj. za njihovo “telo” iliti kućište. Sve informacije ćete naći u delu Čišćenje bubica i in-ear slušalica.


Čišćenje kutijice za punjenje

Kod True-Wireless slušalica koje se čuvaju u kutijici za punjenje važno je redovno čišćenje same kutijice, ali i kontakata putem kojih kutijica ostvaruje vezu sa slušalicama tj. njihovim baterijama. Spoljašnjost kutijice možete da obrišete suvom mikrofiber krpom. Ukoliko kutijica zahteva ozbiljnije čišćenje, na krpu možete da sipate malo alkohola, ali se trudite da priključak za punjenje ne dođe u kontakt sa alkoholom.

Unutrašnjost kutijice za punjenje slušalica takođe možete da obrišete mikrofiber krpom, a teže pristupačne delove koji su u direktnom dodiru sa silikonskim ulošcima možete da obrišete štapićima za uši koje ste prethodno blago nakvasili alkoholom.

Za čišćenje kontakata putem kojih kutijica ostvaruje vezu sa samim slušalicama možete da koristite staru četkicu za zube ili štapić za uši. Ne preporučuje se korišćenje igle, čačkalice ili nekog drugog oštrog predmeta kako ne bi došlo do oštećenja.

Koliko često treba čistiti slušalice?

Ne postoji strogo pravilo koliko često bi trebalo da čistite slušalice. Dezinfekcija slušalica može da zavisi od toga koliko ih često nosite, da li trenirate sa slušalicama, gde ih držite kada ih ne koristite i sl.

Slušalice koje svakodnevno koristite bi trebalo da brišete jednom nedeljno, a silikonske čepiće za uši možete svakog drugog dana da prebrišete sa malo alkohola. Slušalice koje koristite dok vežbate bi trebalo da čistite nakon svakog treninga.

Kada god primetite da se na vašim slušalicama nakupila prašina, prljavština, mast ili tragovi otisaka prstiju, odmah ih očistite. Odlaganje čišćenja će samo dovesti do toga da se akumulira još više prljavštine, a vas će kasnije čekati više posla.

Sada imate detaljan odgovor na pitanje kako očistiti slušalice. Redovno održavanje slušalica i redovna higijena slušalica doprineće tome da vaše slušalice rade nesmetano, budu bezbedne po vašu kožu i uvek izgledaju čisto i uredno.

Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR