Glas Javnosti

Najbolji načini da ublažite simptome mučnine u vožnji

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mučnina u vožnji u stanju je pokvariti svaki godišnji odmor. Ako patiš od ovog problema postoji velika verovatnoća da ćeš se osećati krajnje bespomoćno, a sve zahvaljujući osećaju “zarobljenosti” u vozilu koje se kreće.

Postoje razne metode pomoću kojih je moguće ublažiti simptome bolesti kretanja. Najčešći simptomi bolesti kretanja su vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Od ove bolesti može patiti bilo ko, ali s njom muku najčešće muče deca, trudnice i osobe koje konzumiraju određene lekove. Naš mozak oseća signale kretanja koji do njega dolaze putem našeg unutrašnjeg uha, očiju, mišića i zglobova. Kada se ovi signali kretanja međusobno ne podudaraju dolazi do bolesti kretanja.

Koji su sve simptomi bolesti kretanja? 
- Mučnina
- Povraćanje
- Znojenje
- Apatija
- Gušenje
- Pojačana osetljivost na mirise
- Glavobolja
- Groznica
- Neugoda

Ako se voziš u autu i pritom pratiš znakove ili gledaš u pod postoji velika verovatnoća da će do tvog mozga doći nepodudarajući signali. Upravo iz ovog razloga biće najbolje da se fokusiraš na neku tačku u daljini ispred sebe kako bi tvoj mozak dobio dodatnu potvrdu da se nalaziš u vozilu koje se kreće. Ova će  metoda pomoći da ublažiš simptome mučnine, a istovremeno ćeš uživati i u lepim prizorima pejzaža.

Neovisno o tome voziš li se autom, vozom ili avionom, ako patiš od bolesti kretanja biće najbolje da zaboraviš na čitanje, rešavanje ukrštenice ili korištenje pametnog telefona. Sve nabrojane aktivnosti u stanju su dodatno pojačati simptome bolesti kretanja!

Ako sedneš na prednje sedište, odnosno do prozora, ima ćeš dobru preglednost nad prostorom kroz koji putuješ. Ipak, ako patiš od mučnine u vožnji će najbolje da sedneš da upravljašjer ćeš tada imati osećaj kontrole nad situacijom.

Isto tako, ako si roditelj i tvoj mališan pati od bolesti kretanja biće najbolje da ga smestiš na sredinu zadnjeg sedišta.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR