Glas Javnosti

OVOG BANAĆANINA CEO SVET ZNA KAO TARZANA: Oborio je 67 svetskih rekorda, sahranjen je sa predsedničkim počastima, a poslednja želja mu je bila ispraćaj uz jednu stvar (FOTO+VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Legendarni Džoni Vajsmiler, zapamćen kao glumac koji se proslavio ulogom Tarzana i plivač koji je osvojio pet zlatnih medalja na Olimpijadi i postavio desetine svetskih rekorda u plivanju, naše je gore list.

Džoni, čije je pravo ime Johan, rođen je u banatskom selu Međa, u blizini srpsko-rumunske granice na današnji dan 1904. godine.

Kada je imao sedam meseci porodica se preselila u Ameriku.

Uprkos tome što sse po jednoj verziji navodi da je Vajsmiler rođen u Frajdorfu, današnjem predgrađu Temišvara, postoje brojni dokazi da je pravo rodno mesto poznatog glumca, u stvari, banatsko selo Međa. Roditelji Peter i Elizabeta su sinu dali ime Johan, ali je dečak zbog nasilne mađarizacije stanovništva u knjige upisan kao Janoš.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Johnny Weissmuller (@johnnyweissmullerofficial)

 

Sedam meseci nakon Johanovog rođenja, porodica Vajsmiler se ukrcala na brod u Roterdamu i emigrirala u Ameriku a u njihovim useljeničkim dokumentima je kao mesto Džonijevog rođenja naveden Pardanj, današnja Međa!

Kao devetogodišnjak se teško razboleo, doktori su malom Džoniju savetovali da se bavi plivanjem i on je 1921. postao šampion Amerike u disciplinama 45 i 200 metara. Da bi dobio američki pasoš falsifikovao je svoju biografiju i naveo je podatke mlađeg brata Petera koji je rođen u Americi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Johnny Weissmuller (@johnnyweissmullerofficial)

Ostalo je istorija –1922. Oborio je svetski rekord na 100 metara, a zatim je na Olimpijadama u Parizu 1924. i Amsterdamu 1928. osvojio pet zlatnih medalja. Ostalo je zabeleženo da je tokom neverovatne karijere Vajsmiler postavio 67 svetskih rekorda i da je u penziju otišao kao čovek koji nije izgubio nijednu trku u kojoj je učestvovao!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Johnny Weissmuller (@johnnyweissmullerofficial)

 

 

Početkom 1929. je počeo da radi kao model, a dve godine kasnije potpisuje ugovor sa filmkom kompanijom MGM. Na filmu je debitovao 1932. u ostvarenju “Tarzan čovek majmun” i preko noći je postao velika zvezda.

U prvih šest filmova iz ovog serijala, partnerka mu je bila Morin O’Saliven i čuvena šimpanza Čita. Vajsmiler je Tarzana glumio u 12 ostvarenja, a pojavio se u još dvadesetak filmova.

Džoni Vajsmiler preminuo je 20. januara 1984. i sahranjen je u blizini Akapulka. Džonijeva poslednja želja je bila da se tokom sahrane tri puta pusti poznati Tarzanov poklič.

Posle berićetne filmske karijere uživao je u penziji u Meksiku, amaterski se bavio golfom, neuspešno ušao u biznis sa bazenima za plivanje i otvorio lanac zdrave hrane. Pet puta se ženio, četiri puta razvodio, dok je poslednja supruga Maria Bauman preminula nakon 21 godine braka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Johnny Weissmuller (@johnnyweissmullerofficial)

 

Koliko ga je Amerika volela pokazuje činjenica da je nakon smrti pozdravljen hicima iz 21 puške, što je vrhunska počast u ovoj zemlji. Na nju su imali pravo samo američki predsednici i narodni heroji. Bolji kraj od toga nije mogao ni da poželi, a sve dobija težinu kada se zna da su na tome insistirali Ronald Regan, tadašnji predsednik i senator Ted Kenedi.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR