Glas Javnosti

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo zašto se većina Srba preziva na `IĆ` i šta je odlučio kralj Aleksandar Karađorđević

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Većina porodica u Srbiji ima prezime koje se završava na "ić" i nosi ga po nekom od svojih predaka iz XIX veka.

Naše prezime označava naše poreklo i korene, a nasleđujemo ga od predaka. Prezime je nastalo u drugoj polovini XIV veka, a srpska prezimena su uglavnom nastajala tako što se nastavak -ić, -ev ili -ov dodavao imenu oca, majke, dede ili nekoj drugoj osnovi.

Kako prenosi srbijadanas.com, sufiks "ić" je deminutiv čija je uloga u stvaranju patronima i matronima. Patronim znači da je prezime nastalo od oca - prezime Petrović je nastalo do imena Petar, na koje se potom dodalo "ov" kao nastavak za pripadnost, a zatim je na kraju pridodat deminutivni nastavak "ić" što znači maleni ili mlađi.

Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz XIX veka. Uzrok ovoj pojavi leži u činjenici da su se prezimena u Srbiji do druge polovine XIX veka menjala iz generacije u generaciju, tako da je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca. Zbog toga se dešavalo da u jednoj kući tri različite generacije imaju tri različita prezimena. Godine 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromenljivosti prezimena, čime je u većoj meri zaustavljen proces menjanja istih.

BONUS VIDEO: Srbi u Australiji prvi sekli Badnjak...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP