Glas Javnosti

OVO SAMO SRBIJA IMA: Grozdovi iz oplenačkih vinograda teški i po DVA kilograma

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Grozd iz jednog vinograda u Srbiji težak je skoro 2 kilograma i dovoljan da se zasladi cela porodica.

Oplenački kraj je poznat po voćarstvu, a uslovi su gotovo idealni za razvoj ove grane poljoprivrede.

Da od dobrog ima i bolje, pokazuje porodica Glišić iz sela Šume kod Topole. Njihovo grožđe je izuzetnog kvaliteta, a masa jednog grozda daleko prevazilazi prosek, pa tako teži oko dva kilograma. Porodica se decenijama bavi vinogradarstvom, a na plantaži rade četiri generacije, pa je ovo još jedan dokaz da, kada se u nešto uloži mnogo truda i ljubavi, uspeh ne može da izostane.

- Jedan grozd muskat hamburga ili mišela težak je skoro 1.700 grama. Ima takvih još, kod nas je prosek više od kilograma. Nije novost da svake godine naše grožđe na izložbama dobije zlatnu medalju, a da bi se okitilo zlatom mora imati krupnoću bobica ujednačenu, slast, lepu boju, zdrav plod. Kupite jedan grozd, operete i dovoljno je da se posluže i porodica i gosti. S obzirom na kvalitet i krupnoću, naša prodajna cena je malo veća od konkurencije, ali kupaca i dalje ima mnogo. Važan im je kvalitet - kaže za RINU Maja Glišić.

 Aleksandar Glišić kaže da su uslovi idealni, a da je geografska širina i dužina ista kao u oblasti Šampanj u Francuskoj. Strujanja vazduha i vetrova su specifična, a sama zemljina podloga i brežuljkasti predeli savršeno odgovaraju čokotima i daju vinu muskatnu mirišljavost, objašnjava.

Ljubav prema vinogradarstvu se u ovoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Prvi čokot je posađen oko 1700. godine i nekada su imali 96 hektara vinograda. Glišići danas u svojim vinogradima imaju oko 12.000 čokota, a rod po hektaru je oko 25 tona kvalitetnih grozdova. Iz ove porodice poručuju da od vinogradarstva može da se živi, ali mora i mnogo da se radi, jer je, objašnjavaju, u ovom kraju uvek važilo - " ko hoće da radi, vinograde neka sadi.".

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR