Glas Javnosti

Ovo niste znali! Ima isti ukus, a 13 imena! Nezaobilazna je na prazničnim trpezama

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Poznati gastro portal "Tejst atlas" objavio je zanimljivu kartu sveta koja prikazuje kako se u različitim zemljama zove ruska salata, koju će većina Srba sigurno jesti i za Vaskrs i za Đurđevdan!

Urednici ove stranice izdvojili su čak 13 različitih naziva za ukusni obrok koji uglavnom čine kuvano povrće, piletina ili šunka i majonez, ali i drugi dodaci u zavisnosti od zemlje u kojoj se pravi.
U Srbiji, Španiji, Portugaliji, Italiji, Meksiku je "ruska", reklo bi se, po geografskom poreklu, jer je, prema brojnim izvorima, ona nastala u kuhinji restorana u Moskvi sredinom 19. veka zahvaljujući belgijskom kuvaru Lisjenu Olivijeu.


U Rusiji i Ukrajini nosi njegovo ime - "Olivijeova salata", a u Litvaniji je zovu "bela"! Prema "Tejst atlasu", Amerikanci i Australijanci je jedu kao "krompir-salatu", u Brazilu je poznata kao "majonez salata", u Indoneziji kao "holandska", Francuzima je to "makedonska", a u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji zovu je "francuska"... a poznata je i kao "kapitalna", "husarska", "italijanska", samo salata od povrća ili salata od govedine.

Ne zaboravite

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da prodru. Preporučuje se da je čuvate na temperaturi oko četiri stepena Celzijusa i da je pojedete u roku od tri dana.

Imena
1. Ruska salata (Srbija, Bugarska, Italija, Španija, Crna Gora...) 2. Olivije (Rusija, Ukrajina...) 3. Bela salata (Litvanija) 4. Salata od govedine (Rumunija) 5. Krompir-salata (Amerika, Australija, Češka...) 6. Francuska salata (Mađarska, Slovenija, Hrvatska...) 7. Italijanska salata (Nemačka, Austrija, Finska...) 8. Makedonska salata (Francuska, Alžir...) 9. Husarska (Holandija) 10. Holandska krompir salata (Indonezija) 11. Kapitalna salata (Mongolija) 12. Salata od povrća (Poljska) 13. Majonez salata (Brazil...)

- Neko mora preuzeti odgovornost za ovo - šaljivo su napisali u objavi na stranici "Tejst atlas" uz kartu i legendu s različitim nazivima ovog jela.

Kreator ovog obroka, Belgijanac Lisjen Olivije, oko 1860. godine radio je kao glavni kuvar luksuznog restorana u hotelu "Ermitaž" na Trgu Trubnoj u Moskvi. Za elitne goste pripremio je i ovo hladno predjelo, koje je bilo savršeno uz votku.

Olivije je umro u 45. godini i nikada nije otkrio svoj recept, ali je jedan od njegovih pomoćnika po sećanju zabeležio sastojke. U salati je bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine.

Majonez je pravljen od francuskog belog vina, senfa, maslinovog ulja iz Provanse i još nekoliko tajnih sastojaka.

Prvi zvanični recept ove salate objavljen je u martu 1894. godine u ruskom časopisu "Naša hrana". Skupi sastojci su s vremenom zamenjeni jeftinijim i prihvatljivijim za običan narod, pa je šargarepa igrala ulogu crvenog kavijara, grašak i kiseli krastavčići zamenjivali su kapar, a krompir, piletina ili šunka meso račića...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR