Glas Javnosti

OVO JOŠ NISTE VIDELI: Video igre za pse

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživanja su pokazala da video igre mogu da imaju pozitivan efekat na ljudski mozak kada su u pitanju bolesti prouzrokovane starošću. U kompaniji Joipaw su pomislili da isto može da se primeni i na pse. Jedini problem je što na tržištu ne postoje video igre za njih. Stoga su rešili da da sami prave igre za njih

Osnovu njihovog sistema čini monitor osetljiv na dodir i, kako kažu, „otporan na pljuvačku“, povezan sa platformom koja izbacuje hranu svaki put kada pas odigra dobar potez u igri. Za sada postoje igre u kojima pas treba da dodirne životinjice koje „iskaču“ iz rupa ili šetaju po ekranu, ili da pogode koja grupa balona je veća. U planu su i igre koje će obezbediti veću interaktivnost sa psom, tako što će on imati prikačen senzor pokreta na ogrlici.

Jedan od osnivača kompanije, Dersim Avdar rekao je da mu je ideja sinula kada je razmišljao kako da svog psa zabavi, kad on nema dovoljno vremena da ga izvodi u šetnju ili da se igra s njim. Međutim, prelomni trenutak bio je kada je 2017. godine pročitao studiju u kojoj se sugeriše da jednostavne igre mogu pozitivno da utiču na mozak psa, kada dođe u izvesne starije godine.

Najveći problem prilikom razvijanja igara bio je kako privući i zadržati pažnju psa. Za razliku od ljudi, psi nisu zainteresovani za ekrane, pa je Avdar morao da pribegne triku – prikazom hrane na ekranu. Cilj je da vremenom pas prihvati igranje bez upotrebe tih dodatnih „stimulansa“. Za sada postoji samo nekoliko prototipa ovih gaming konzola za pse. Još uvek nije odlučeno koja bi maloprodajna cena, a ubrzano se radi i na razvoju novih igara. Ideja je i da se napravi globalna rang lista, sa rezultatima koji bi se prikupljali sa svih uređaja.

Ko zna, možda ćemo za nekoliko godina imati i novu kategoriju e-sport igara, u kojima će učestvovati psi gejmeri.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR