Glas Javnosti

Ovo je zemlja u kojoj je ZABRANJENO pustiti vodu u toaletu nakon 22 sata

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira u zavisnosti od debljine zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.

Niko ne može da vas spreči da iskoristite toalet usred noći. No nakon obavljanja nužde nemojte da pustite vodu u toaletu. Ili je to barem slučaj ako živite u iznajmljenom stanu s tankim zidovima u Švajcarskoj.


U većini pravilnika za stanodavce u stambenim zgradama u Švajcarskoj stoji da treba da se poštuje kućni red te da ne sme da se uznemiravaju susedi u periodu od 22 sata uveče do 7 sati ujutru.

Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira zavisno od debljini zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.


Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti – na primer građevinski radovi, žurke, sviranje instrumenta ili usisavanje. Ako živite u zgradi s tankim zidovima, to može da bude i puštanje vode u toaletu.

Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 sata urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.


„Kad živite u stanu s više ljudi, morate pustiti vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muve počnu da kašlju“, našalila se jedna od korisnica na online servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u iznajmljenom stanu u Švajcarskoj te se nadovezala:

„U mojoj zgradi nije dopušteno da slušamo glasnu muziku nakon 21 sat, razgovarati na telefon osim u hitnim situacijama, proizvoditi bilo kakvu buku, ukucavati eksere u zid, pustiti psa da glasno laje, uključiti veš mašinu i slično. Ipak, pustiti vodu u toaletu je nužnost.“


Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o najmu stana, a stanodavci su dužni da ih potpišu i slože se s njima pre nego što se usele. Na taj način niko se ne prisiljava da radi nešto s čime nije prethodno upoznat.

Najbolji način da se objasni situacija s puštanjem vode u toaletu u večernjim satima u Švicarskoj? Nije protivzakonito puštati vodu u toaletu, ali isto tako nije protivzakonito da agencija za iznajmljivanje stanova u ime vlasnika zgrade stavi takva ograničenja u ugovor o najmu i kazni stanodavca koji se ne pridržavaju pravila, pogotovo u starijim zgradama.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR