Glas Javnosti

OVO JE SRPSKO NEBESKO TELO U SVEMIRU: Asteroid se zove po našem velikanu Milutinu Milankoviću, a otkriven je na današnji dan!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Oba "srpska" asteroida otkrio je poznati srpski astronom Pero Đurković.

Jedan asteroid zove se po srpskom naučniku, a otkriven je baš na današnji dan! Ali nije jedino "srpsko" nebesko telo u svemiru

Pero Đurković bio je srpski astronom, poznat po tome što je otkrio dva asteroida. Jedan od njih je nazvan po srpskom naučniku Milutinu Milankoviću, a otkriven je 13. aprila 1936. godine između Marsa i Jupitera.

Ovo nebesko telo, čiji je pravi naziv "1605 Milanković", je asteroid glavnog asteroidnog pojasa. Njegov približan prečnik je čak 32,47 kilometara, a srednja udaljenost asteroida od Sunca iznosi 3,010 astronomskih jedinica (AJ).

Drugi asteroid koji je Đurković otkrio nazvan je "1.700 Zvezdara" i otkriven je 27. avgusta 1940. godine. On je ime dobio po beogradskoj opštini koja je dobila naziv po zvezdarnici, odnosno opservatoriji.

Inače, Đurković je rođen 1908. godine u selu Donja Trnova, a 1932. godine diplomirao je matematiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


Milutin Milanković  (Foto: Jutjub)

Pero Đurković je bio zarobljen tokom Drugog svetskog rata od strane Nemaca, a nakon oslobođenja je 1945. godine pokrenuo i uređivao časopis "Astronomska i meteorološka saopštenja" a jedno vreme i "Publikacije Astronomske Opservatorije u Beogradu" koje izlaze od 1947. godine.

On je osnivač Grupe za dvojne zvezde, u okviru koje je otkriveno više od 200 dvojnih i mnogostrukih zvezda.

Takođe, od polovine 1965. do 1970. godine bio je direktor Opservatorije u Beogradu a uz Radovana Danića, je najzaslužniji što je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ dobilo dozvolu za otvaranje Opservatorije u Despotovoj kuli na Kalemegdanu u Beogradu 20. decembra 1964. godine. 

Bio je i predsednik Astronomskog društva "Ruđer Bošković kao i urednik časopisa za astronomiju i astronautiku "Vasiona".

Inače, asteroid 1.555 Dejan, koji je otkrio belgijski astronom Fernan Rigo dobio je ime po Đurkovićevom sinu, scenaristi i režiseru Dejanu.


Glas javnosti/Ag


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR