Glas Javnosti

OVO JE NAJZELENIJE OSTRVO NA SVETU: Nalazi se u nama omiljenoj zemlji za letovanje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Egejsko more je dom jednom malom ostrvu koje je svima pokazalo ne samo da je energetski samostalno, već je prvo na svetu po tome što ne proizvodi ni gram otpada.

Tilos se nalazi u arhipelagu Dodekanez, u jugoistočnom delu Egejskoga mora. Idilično i atraktivno, deluje na prvu kao i sva druga divna grčka ostrva. Netaknuta priroda, tirkizno more i romantične luke samo su deo priče koje ostrvo pripoveda.

Najveća zanimljivost leži je u činjenici da je Tilos za sada prvo i jedino ostrvo na svetu koje ne proizvodi otpad. Narod na Tilosu je oduvek bio napredan i humanistički nastrojen, uvek se prednost davala javnom zdravlju, ljudskim pravima i ekologiji.

Na ostrvu živi nešto manje od 800 stanovnika, i svi oni žive u nacionalnom parku sa neverovatnom bioraznolikošću. Upravo tu je pre nekoliko godina otvorena prva grčka hibridna elektrana na energiju vetra i sunca, što im je omogućilo da budu energetski potpuno samostalni.


To je stanovništvu dalo priliku da koristi električna vozila, pa je logično sledeći korak podrazumevao smanjivanje otpada. Tilos trenutno reciklira više od 80% otpada, što je najveća stopa recikliranja na svetu. Danas oni nemaju kante za smeće već Centar za kreativno recikliranje.


(Foto: Jutjub)

Zero-waste politika je privukla i ekološki osvešćene posetioce, stvorila nove ekonomske prilike vezane za primenu obnovljivih izvora energije. To je takođe i pokrenulo eko-turizam i održivu poljoprivredu, što je značajno podstaklo lokalnu ekonomiju.

Tilos je svetli primer kako se sve može ako se hoće, samosvest i disciplina, kao i briga o zdravlju i okolini napravila je na ostrvu oazu u kojoj žive srećni i zadovoljni stanovnici.

Oni su pre svega toga, zdravi,.


Glas javnosti/TU Magazin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR