Glas Javnosti

Ovo je IDEALNA TEMPERATURA DOMA U HLADNI MESECIMA kažu stručnjaci: Nije ista za spavaću i dnevnu sobu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Spavaća soba bi trebalo da bude najhladnija prostorija, a idealna temperatura u njoj je između 16 i 18 stepeni. Razlog za tako nisku temperaturu je, naravno, kvalitet sna.

Sa dolaskom zimske sezone, dani su kraći, a noći su duže i hladnije, pa je potrebno da se termostat podigne za nekoliko stepeni kako biste održali idealnu temperaturu. Međutim, treba da vodite računa da ne preterate sa potrošnjom električne energije.

Odluka o idealnoj temperaturi za vaš dom zavisi od ličnih preferencija, ali za pametnu upotrebu energije, britansko Ministarstvo energetike u zimskim mesecima preporučuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 stepen, a još niže kada spavate ili niste kod kuće.

Temperaturu dnevnog boravka, kako stručnjaci savetuju, najbolje je držati između 19 i 22°C, jer većina vremena provodimo u toj prostoriji, tu primamo goste i opuštamo se. Stručnjaci takođe ističu da je potrebno redovno da provetravate boravak, ali i druge prostorije.

Pexels
foto: Glas javnosti

Spavaća soba bi trebalo da bude najhladnija prostorija, a idealna temperatura u njoj je između 16 i 18 stepeni. Razlog za tako nisku temperaturu je, naravno, kvalitet sna. Previsoka temperatura u spavaćoj sobi loše utiče na kvalitet sna, povećava nemir i produžava vreme potrebno da zaspite. Naravno, nije preporučljivo ni da spavate u temperaturama ispod 16 stepeni.

Kuhinju je dovoljno držati na 20 stepeni, jer uglavnom boravimo u njoj dok kuvamo, što dodatno zagreva prostor. Optimalna temperatura je 20 stepeni za udobnost, a kuhanje neće podići temperaturu prostorije previsoko. Međutim, kuhinju ne treba držati ispod 20 stepeni, jer se tu stvara vlagu koja može da uzrokuje stvaranje buđi i oštećivanje zidova ako je prostorija previše hladna.

U kupatilu održavajte temperaturu od udobnih 21 stepen, preporučuje portal Real Simple. To će održati prostoriju udobnom za boravak, a stvaranje vlage neće predstavljati opasnost za zidove kupatila. Ipak, pripazite da ne podignete temperaturu previše, jer topli tuš može da poveća temperaturu prostorije, što rezultira manjkom kiseonika.

Glas javnosti / P04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR