Glas Javnosti

OVO DOBA DANA JE NAJGORE ZA RAD: Sprečite zevanje na poslu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prerano da se ide kući, a prekasno da živnete

Ako ste ikada prigušili zevanje tokom popodnevnog sastanka, verovatno ste znali da vreme na satu sigurno pokazuje 15.00 časova, to užasno doba dana na poslu kada je prerano za odlazak kući, a prekasno da se fokusirate na posao.


Ovi sati nakon ručka usporavaju većinu ljudi, pokazalo je novo globalno istraživanje  koje je objavio Slack. Čak 71 odsto radnika slaže se da je kasno popodne najgore vreme za rad, pri čemu produktivnost pada između 15 i 18 časova, prema anketi urađenoj među 10.000 zaposlenih.


Biologija tu jeste delimično kriva. Pospanost kasno popodne deo je normalnog cirkadijalnog ritma tela, koji značajno opada između 14 i 17 časova, izveštava Nacionalna fondacija za spavanje.

Zato, ako ste umorni svakog popodneva u slično vreme, razmislite o ova tri načina da ga pobedite.

Napravite mikropauzu

Pravljenje pauza tokom radnog dana, čak i na samo pet minuta, poboljšava produktivnost i dobrobit zaposlenih.Kratka pauza, recimo između 14:30 i 14:45, može vam pomoći da probudite mozak i prebacite taj popodnevni pad u produktivniju zonu. Odvraćanje pažnje od posla, čak i na nekoliko minuta, može vam pomoći da se ne dosađujete i  da se oporavite od svih uzroka stresa koji su se pojavili tokom dan.


Napravite plej-listu

Druga istraživanja otkrivaju da slušanje muzike na poslu može poboljšati našu koncentraciju, raspoloženje i performanse. Baš kao što vas muzika može motivisati tokom treninga, ona može učiniti istu stvar kad vas uhvati zevanje u toku radnog vremena. Stručnjaci na radnom mestu su podeljeni oko toga koji je žanr najbolji za posao, ali Srini Pilej, doktor medicine sa Harvarda, kaže su poznata muzika ili pesme u kojima uživate i najbolje ih znate najefikasnije za povećanje koncentracije.


Sačuvajte lakši posao za popodne

Produktivnost je drugačija za svaku osobu posebno. Ako popodne nije vaša jača strana, verovatno postoji druga vrsta posla koji možete da uradite i koji zahteva manje udubljivanja. Stručnjaci predlažu da koristite kasno popodne za obavljanje brzih administrativnih zadataka, kao što je organizovanje mejlova, ćaskanje s kolegama ili zadaci koje radite po automatizmu (naravno, ako ima takvih).

Ovakve akcije su jednako važne kao i završetak prezentacije, na primer, ali mogu biti manje frustrirajući.

Glas javnosti/D03S 
BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR