Glas Javnosti

OVO DO SADA NISTE VIDELI: Meteorit udario u Mesec - samo je bljesnulo (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti / srbija danas

Izgleda da je meteorit udario blizu kratera Ideler L, severozapadno od kratera Pitiscus.

Japanski astronom Daiči Fuđi, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka, snimio je bljesak udara meteorita u Mesec. Ovaj svemirski događaj se dogodio 23. februara u 20:14 sati po japanskom vremenu (12:15 sati po našem).

Izgleda da je meteorit udario blizu kratera Ideler L, severozapadno od kratera Pitiscus.

Meteori u proseku putuju brzinom od oko 48.280 km/h. Prilikom udara se zbog velikih brzina stvara intenzivna toplina i nastaje krater, odnosno zbiva se svojevrsna eksplozija pa se takvi događaji, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tokom lunarne noći na strani Meseca okrenutoj prema nama, mogu videti sa Zemlje. 

Retka atmosfera, više udara meteorita

- Novonastali krater bi mogao da ima desetak metara u prečniku i možda bi mogla da ga snimi NASA-ina letelica "Lunar Reconnaissance Orbiter" ili indijska "Chandrayaan 2 - rekao je Fuđi, a prenosi Space.com.

Mada meteori svakodnevno ulaze u našu atmosferu, velika većina njih izgori prilikom ulaska. Ali Mesec ima jako retku egzosferu, što znači da meteori koji ne bi stigli do Zemljine površine obično udare u Mesec i pritom dodaju novi segment njegovoj slikovitoj površini punoj kratera.   

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR