Glas Javnosti

Otkriven arheološki lokalitet iz mlađeg gvozdenog doba

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sasvim slučajno, prilikom kopanja puta, radnici su naišli na arheološki lokalitet iz mlađeg gvozdenog doba. Tačnije, radi se o nalazištu iz prvog veka pre nove ere. Artefakti pronađeni ispod petlje Batajnica, najverovatnije su pripadali Keltima.

Na gradilištu Batajničke petlje u Zemunu, sasvim slčajno, dok su bagerima kopali put, radnici su naišli na neverovatno otkriće. Reč je o nalazištu iz mlađeg gvozdenog doba koje datira iz prvog veka pre nove ere. Ovo je novi, još uvek neregistrovani arheološki lokalitet na kojem su pronađeni keramički predmeti koji su, najverovatnije, pripadali Keltima. 

Radovi na delu obilaznice oko Beograda za sada su obustavljeni, a nepoznato je da li će istraživanja poremetiti završetak petlje Batajnica. Za sada je još uvek rano iznositi zaključke, ali kada se bude pristupilo detaljnijem arheološkom iskopavanju, utvrdiće se da li je to bilo keltsko kultno mesto ili je reč o keltskom naselju iz vremena pre dolaska Rimljana. Dok arheolozi ne prikupe sve podatke o lokalitetu, ne može se sa sigurnošću govoriti o ovom nalazištu. Potrebno je pre svega iskopati materijal, oprati ga i konzervirati. Brojni lokaliteti u Srbiji potvrđuju vezu sa mlađim gvozdenim dobom i keltskim zajednicama koje su prve kovale novac na ovim prostorima. Najpoznatija takva nalazišta su Karaburma i Rospi ćuprija, kao i keltska naselja u Jakovu i Starom Slankamenu. 

Batajnička petlja je deo obilaznice oko Beograda koja bi trebalo da bude završena do kraja godine. Vrednost tog infrastrukturnog projekta vredan je oko deset miliona evra. Međutim, investitor projekta "Koridori Srbije" pokazali su dobru volju i pružili logističku podršku za ovo arheološko istraživanje.

Izvor: National Geographic Srbija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR