Glas Javnosti

OTKRIĆE: Nova populacija pigmejskih plavih KITOVA slučajno pronađena u Indijskom okeanu!

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Naučnici koji se bave podvodnim akustičnim detektorom za otkrivanje nuklearnih bombi, čuli su sasvim nepoznatu melodiju do sada neviđenih kitova. Analizirajući podatke, utvrdili su poreklo zvuka, a to je bila pesma plavih kitova.

Novootkrivena populacija pigmejskih plavih kitova (Balaenoptera musculus brevicauda) je manja podvrsta plavog kita koja dostiže maksimalnu dužinu od 24 metra i nazvana je populacijom Čagos, po grupi ostrva u Indijskom okeanu, tačno u blizini gde je i otkriveno njihovo stanište.

- Još uvek otkrivamo nestale populacije najveće životinje koja je ikada živela. To je još jedan dokaz teškoće proučavanja života u okeanu - rekla je za „Lajv sajens“, Trejsi Rodžers, morski ekolog sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Australiji.

 
Detektori bombi

- Plave kitove je generalno teško naći. Industrijskim kitolovom dovedeni su do ivice izumiranja i vrlo sporo se oporavljaju - rekla je glavna autorka Emanuela Liroj, postdoktorantkinja na Univerzitetu u Novom Južnom Velsu.

Prema Centru za biološku raznolikost, trenutno na južnoj hemisferi živi oko 5.000 do 10.000 plavih kitova, a pre industrijskog lova bilo ih je oko 350.000. Preostali su često usamljeni na velikim područijima a to ih čini lakšom metom za lovce. U Indijskom okeanu postavljeni su ograničeni naučni akustički nizovi, a tim istraživača koristio je podvodne detektore nuklearnih bombi koji pripadaju Organizaciji o ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova u okeanima. (CTBTO) - je međunarodna grupa koja koristi globalnu mrežu podvodnih akustičnih releja za otkrivanje ilegalnih testova nuklearnih bombi u okeanima. Ovo je istraživačima omogućilo pristup dugoročnom skupu podataka o buci širom Indijskog okeana.

Pesme plavih kitova

Nakon analize podvodnih detektora, naučnici su došli do jedinstvenih podataka. Istraživači su otkrili određenu pesmu plavog kita koja se ranije nije čula.

- Pesme plavih kitova vrlo su jednostavne jer ponavljaju isti patern zvuka, ali svaka podvrsta i populacija plavog kita ima drugačiji tip pesme - rekla je Lirojeva za američke medije.

Generalno, pesme plavih kitova su duge, niske su frekvencije, ponekad ispod one koju ljudi mogu da čuju (ispod 20 herca), visokog intenziteta i ponavljaju se u redovnim intervalima. Ali, različite grupe kitova imaju pesme koje se razlikuju u trajanju, strukturi i broju različitih obrazaca.

Još jedna vrsta plavih kitova

Vizuelna identifikacija je i dalje potrebna da bi se definitivno potvrdilo postojanje populacije Čagos, ali istraživači su uvereni da će to biti samo pitanje vremena!

U decembru 2020. godine, druga studija koja je koristila akustične ankete, čiji su koautori Trejsi Rodžers i Emanuela Liroj, otkrila je još jednu novu populaciju plavih kitova u blizini Omana.

- Ovo nas vodi do pet populacija plavih kitova u Indijskom okeanu - rekla je Rodžersova i dodala da ova otkrića ne bi bila moguća bez akustičnih istraživanja.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR