Glas Javnosti

OTKIRĆE VEKA! Pronađeni predmeti izrađeni od VANEZMALJSKOG MATERIJALA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Za proizvodnju predmeta iz Vilene korišćeno gvožđe sa meteorita koji je pao na Zemlju pre milion godina

Blago iz bronzanog doba otkriveno u Španiji pre više od 60 godina sadrži metal koji nije sa Zemlje, pokazale su nove analize. Blago iz Vilene, kako je nazvano ovih 59 boca, posuda i komada nakita, delom je napravljeno od meteoritskog gvožđa.

Arheolozi su ove predmete pronašli 1963. u jami u provinciji Alikante. U vreme otkrića, opisano je da su predmeti izrađeni od „tamnog metala, svetlucav je u nekim delovima, a pokriven je oksidom koji je uglavnom napukao“.


Novo istraživanje otkrilo je da je gvožđe korišćeno u dva predmeta poreklom od meteorita koji je pao na Zemlju pre milion godina, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Trabajos de Prehistoria.

Zlatne dekoracije i narukvica

Za tu studiju, istraživači su testirali dva gvozdena predmeta – narukvicu u obliku latiničnog slova C i šuplju sferu sa zlatnim dekoracijama, koja je možda svojevremeno bila ukras mača. Oba su napravljena između 1400. i 1200. godine pre nove ere.

- Veza između zlata i gvožđa je važna, oba elementa imaju veliku simboličnu i društvenu vrednost. U ovom slučaju, predmeti su verovatno skriveno blago koje je pripadalo celoj zajednici, a ne samo jednog osobi. Nije bilo kraljevstva na Iberijskom poluostrvu u ovom istorijskom periodu – rekao je za LiveScience Ignjasio Montero Ruiz, istraživač španskog Istorijskog instituta.

Korišćenjem masene spektrometrije, tehnike koja analizira molekule na osnovu mase i naboja, otkrili su tragove legure gvožđa i nikla uporedivih sa meteoritskim gvožđem, navodi se u studiji. Imajući u vidu da je sastav predmeta veoma sličan, dodao je Montero Ruiz, „oba objekta su možda napravljena od materijala sa istog meteorita“.


- Tehnologija gvožđa je potpuno drugačija od metalurgije obrade zasnovane na bakru i plemenitim metalima poput zlata i srebra. Zato su ljudi koji su počeli da rade sa meteoritskim gvožđem i kasnije sa onim sa zemlje, morali su da razvijaju novu tehnologiju. Fascinantno je videti inovacije koje su došle sa novim tehnologijama. Eksperimenti i radoznalost bili su deo ovih nekadašnjih društava – rekao je on.

Naučnici još ne znaju ko je napravio ove predmete i gde su tačno napravljeni, ali znaju da je reč o najstarijim do sada pronađenim predmetima od meteoritskog gvožđa na Iberijskom poluostrvu. Oni daju i novi uvid u metalurgiju bronzanog doba.

Tutankamonov bodež i strele iz Švajcarske

Jedini do sada poznati predmeti od meteoritskog gvožđa iz provog milenijuma pre nove ere su vrhovi strela otkriveni u Švajcarskoj, kao i nekoliko predmeta iz Poljske.


- Jedna opcija je da su predmeti iz istočnog Sredozemlja, gde su postojali slični predmeti, poput bodeža i još nekih artefakata iz Tutankamonove grobnice. Nemamo dokaze koji bi mogli da ukažu na to da je proizvodnja lokalna, jer svi ostali primeri meteoritskog gvožđa u Evropi su nastali kasnije – rekao je Montero Ruiz.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR