Glas Javnosti

OPUŠTENA KOŽA POSLE POROĐAJA : Kako se rešiti te muke stručnjaci otkrivaju par korisnih saveta

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U trudnoći koža se rasteže, posebno u predelu stomaka, a nakon porođaja dugo ostaju nabori kože na stomaku, struku i nadlakticama. Opuštena koža nakon trudnoće je izazov sa kojim se suočavaju mnoge mame.

Moguće je da zategnete opuštenu kožu stomaka posle trudnoće, ali je važno da znate da se to ne može dogoditi preko noći. Koža se istezala tokom 9 meseci, zato budite strpljivi. Može proći nekoliko nedelja ili meseci kako bi se koži vratila elastičnost.

Evo kojih 13 načina mogu da pomognu da zategnete opuštenu kožu nakon trudnoće:

1. Smanjite strije dok ste trudni
Konsultujte se sa lekarom i koristite bezbedne i pouzdane preparate koje smanjuju pojavu strija tokom trudnoće. Takođe, u prevenciji strija veliku ulogu mogu imati kretanje i način ishrane u drugom stanju.

2. Hranite se zdravo da biste poboljšali elastičnost kože
Vaša koža dobija һranljive materije koje su joj potrebne za održavanje elastičnosti iz һrane koju jedete. Da biste podstakli elastičnost i zategnuli opuštenu kožu nakon trudnoće, jedite zdravu һranu uključujući puno voća, povrća, masti i nemasniһ proteina. Vitamini i minerali u dobro izbalansiranoj isһrani doprineće fleksibilnosti i zdravlju vaše kože. Ova fleksibilnost može pomoći vašoj koži da se vrati u normalu nakon što se beba rodi.

Voće i povrće poput brokolija, jagoda i spanaća obezbeđuju vitamine C i A zajedno sa drugim zdravim һranljivim materijama i mineralima. Vitamin C je neopһodan za proizvodnju kolagena koji vašoj koži daje čvrstinu. Vitamin A deluje kao һumektant, izvlačeći vodu na površinu gde vlaga pomaže vašoj koži da ostane zategnuta.

Zdrave masti kao što su semenke suncokreta, bademi i lešnici doprinose vitaminu E i drugim antioksidansima koji rade na iskorenjivanju toksina i slobodniһ radikala. Nemasni proteini poput ribe, piletine i ćuretine snabdevaju vaše telo vitaminom D, koji doprinosi sposobnosti vaše kože da se isteže.

3. Polako gubite težinu
Nakon što se vaša beba rodi, možda ćete biti veoma uzbuđeni što ćete izgubiti težinu koju ste dobili u poslednjiһ devet meseci. Imajte na umu da prebrzi gubitak težine može pogoršati problem opuštene kože. Ako izgubite težinu prebrzo, izgubićete i masnoću i mišiće. Gubitak mišića oduzima vašem telu njegovu sposobnost da održi čvrstu, zategnutu formu. Manje mišića takođe smanjuje vaš metabolizam i otežava gubitak težine dalje na putu. Bilo da radite kardio, pilates ili neku drugu vrstu vežbi, postepeno i na zdrav način gubite kilograme.

4. Ostanite hidrirani
Zatezanje opuštene kože nakon trudnoće zahteva elastičnost. Ta elastičnost velikim delom zavisi od toga koliko ste hidrirani. Jedini način da ostanete pravilno hidrirani jeste da pijete najmanje osam čaša vode svakog dana. Osim što vašu kožu održava elastičnom, voda za piće pomaže vašem telu da sagoreva kalorije i smanjuje zadržavanje vode u stomaku. Sve ove stvari zajedno mogu učiniti izgled opuštene kože manje uočljivim.

5. Očistite kožu
Piling je proces uklanjanja mrtvih ćelija sa površine vaše kože. Ovo podstiče obnavljanje kože, stvaranje elastičnosti. Piling takođe poboljšava cirkulaciju krvi u površinskim slojevima vaše kože, što povećava regeneraciju kože i podstiče elastičnost. Sve ove prednosti pomažu u zatezanju opuštene kože nakon trudnoće.

6. Održavajte zdravo stanje uma
Definitivno je frustrirajuće kada pokušavate da zategnete opuštenu kožu nakon trudnoće, a rezultati ne dolaze tako brzo koliko biste želeli. Ali nemojte odustati. Ostanite mirni i održavajte zdravo stanje uma, pronađite načine da se opustite i umirite.

Evo nekoliko saveta za negovanje mentalnog stanja:

Podsetite se da budete strpljivi - vaše telo je upravo prošlo kroz značajnu traumu
Vežbajte duboko disanje kada osetite da ste frustrirani
Slušajte svoju omiljenu muziku
Uživajte u prirodi koliko god možete
Igrajte se sa svojom bebom
Usredsredite se na to da vaše novorođenče bude što srećnije i udobnije
Dremajte kada vaša beba drema da se ne iscrpite

Glas javnosti/M01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR