Glas Javnosti

ONE ĆE BITI GLAVNI DONORI SRCA: Nemački naučnici na pragu REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA, počinju već OVE GODINE

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nemačka je na putu revolucionarnog podviga jer njeni naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Namera tima koji sprovodi ovaj projekat je da se dobije nova vrsta, modifikovana od soja sa ostrva Oklend koja bi trebalo da bude spremna za probe transplantacija do 2025. godine, rekao je Ekard Volf, naučnik sa Univerziteta ”Ludvig-Maksimilijans“ u Minhenu. 

Tim sa medicinskog Univerziteta u Merilendu tokom prošlog meseca je izvršio transplantaciju srca svinje sa deset izmena čoveku koji je smrtno oboleo. Njegovi lekari navode da pacijent dobro reaguje mada postoje rizici od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska.

- Naš koncept je da se radi sa jednostavnijim modelom sa pet genetskih izmena - naglasio je Volf, čiji je rad pokrenuo žestoku diskusiju u Nemačkoj koja ima stopu donacije organa među najnižim u svetu i snažan pokret za zaštitu prava životinja, piše agronews.rs.

Prethodne dve decenije Volf radi na istraživanju transplantacije sa životinje na čoveka ističući da njegov tim i dalje ima nedovoljno razvijenu tehnologiju kloniranja da bi se samo stvarale ”osnivačke životinje“ od kojih bi se kasnije uzgajale genetički identične generacije.

Slična generacija trebalo bi da bude uzgojena ove godine, a njihova srca će biti testirana kod babuna pre nego što tim zatraži odobrenje za klinička testiranja na ljudima za dve do tri godine.

Prema zvaničnim podacima Fondacije za transplantaciju organa, u Nemačkoj oko 8.500 ljudi koji nemaju mogućnost lečenja čeka na organe.

BONUS VIDEO: Provaljena podmetačina policije u slučaju PerišSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR