Glas Javnosti

Omiljena mesta u Beogradu, ali mnogi ne znaju istinu o njima

Zanimljivosti
Autor: žena.blic.rs

Kažu da se duh nekog grada najbolje upozna na njegovim pijacama, gde se u šarenilu mirisa, ukusa, slika, stapaju moderan stil življenja i tradicija, grad i selo, sadašnjost i prošlost

 Beogradske nikad nisu bile samo mesta gde se kupuje sveže voće i povrće – na pijacu idete i kad poželite da uživate u mirisu jagoda i poljskog cveća, da proćaskate s bakama koje vas zovu „sine“, mada vas vide prvi put, da okusite nešto novo ili nešto što ste nekad davno probali... A ponekad i da čujete neku dobru priču.

Bajloni

ajloniBajloni je možda najmagičnija pijaca u gradu, uvek spremna za iznenađenja. Zvanično ime joj je Skadarska, ali se Beograđanima više sviđa da je zovu po osnivaču Ignjatu Bajloniju, Čehu koji je izgradio i legendarnu pivaru. Ima tu izvesne simbolike ako pogledamo te starinske kafanice koje se nalaze u okruženju i u kojima i danas možete da vidite komšije koji su u povratku kući, s kesama punim zeleniša, seli da popiju kafu i rakijicu. A boemski duh koji vlada ovim delom grada privlači umetnike i kreativce – ponekad ćete tu sresti violinistu koji klasičnom muzikom boji dan, desiće se iznenadni performans alternativnih umetnika… A nije slučajno baš na Bajloniju rođena i nova tradicija Beogradskih noćnih marketa koji se neretko pretvaraju u prave fešte.

Kad vidite po centru grada žene kojima iz finih poslovnih torbi miriše sveže voće, verovatno su usput prošle kroz Zeleni venac. Svi putevi ukrštaju se na pijaci smeštenoj u samom srcu grada okićenoj karakterističnim kariranim krovovima. Titulu kraljice među pijacama ipak nije dobila samo zbog dobre pozicije. Svečano otvorena 1926. godine, bila je to najmodernija tržnica u gradu, sa sjajnom organizacijom i od početka se postavila kao jedna od njegovih prepoznatljivih tačaka. I danas igra na tu kartu – rekonstruisana, natkrivena i moderno opremljena, spremna da odgovori na sve potrebe savremenog kupca ili slučajnog prolaznika. Nažalost, to ju je koštalo onog starinskog šarma i komšijske ljubaznosti.

Kalenić

Kalenić je najveća i najpopularnija pijaca u Beogradu, ponuda je ogromna, ali, uprkos tome, čini se da svaka tezga ima svoje redovne mušterije. Zakup tezgi se prenosi s kolena na koleno, zajedno s reputacijom – zna se ko pravi najbolji med, ko donosi sir sa bosiljkom iz dalekog sela, koja porodica uzgaja paradajz koji i dalje ima „onaj pravi ukus paradajza“, koja baka će ti uvek ponuditi da probaš kolač ili neki drugi specijalitet po njenom porodičnom receptu... Ako slučajno ne znaš, svako će te rado uputiti i dati preporuku.

Zemunska pijaca

Ceo Beograd dolazi na Zemunsku pijacu kad poželi svežu rečnu ribu. Od davnina je postala poznata po tome što su ribari dolazili direktno iz ribolova, sa ulovom od tog dana, a i ostatak njene ponude je od početka bio vezan za reku – lubenice i grožđe prevoženi su rekom iz Starog Slankamena, kupus je dolazio iz najboljih bašta na Lidu... U međuvremenu se ponuda širila, pijaca se premeštala, modernizovala, delila na prodajne celine, ali riba je i dalje njen zaštitni znak, a miris reke i opuštenija atmosfera čine je drugačijom od svih drugih pijaca u gradu. Zanimljivo je da je „Bi-Bi-Si travel“ pijacu Zemun uvrstio u turističku ponudu Beograda, a svakome ko se na njoj zadesio kad alasi spremaju riblju čorbu ili su raspoloženi da uz piće podele anegdote iz svog života – jasno je i zašto.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR