Glas Javnosti

Očekuje nas kosmička eksplozija vidljiva golim okom

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nebeski ples između dve zvezde udaljene 3.000 svetlosnih godina rezultovaće tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći da vidi golim okom, rekli su u petak astronomi sa Univerziteta Notingem Trent.

Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledaće kao nova zvezda koja sjaji na noćnom nebu, pre nego ponovo izbledi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Braun objašnjava da je taj nebeski događaj naziva „nova“, kada se blještavost zvezde ubrzano pojačava.


Po njegovim rečima, nije lako predvideti kada će se taj događaj desiti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do septembra meseca.

„Čeka nas poslastica, videćemo tzv. novu zvezdu na nebu“, rekao je Braun i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvezda, već se radi o dve zvezde koje kruže jedna oko druge.

„Ono što taj par čini tako izuzetnim je da svako malo tako jako pojača svoju svetlost da nam postaje lako vidljiva“, rekao je astronom.

Masivnija zvezda u tom paru je „beli patuljak“ koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Braun.

Saputnik u tom paru je ostareli „crveni džin“ koji se širio i svoj materijal odlagao na „belog patuljka“.


„Otprilike svakih 80 godina beli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svtlost“, rekao je Braun.

„Sada je vreme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svetlost s 11mag, jedva vidljiva na tamnom nebu, povećati na 2mag, uporedivo sa zvezdama u sastavu Velikog medveda, te će se moći videti golim okom čak i na zagađenom nebu. „Nova“ će postati vidljiva u blizini sazvežđa Herkul.

Astronomi objašnjavaju da su te „nove“, u suštini, poput hidrogenskih bombi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR