Glas Javnosti

OBEDSKA BARA PRVI ZAŠTIĆENI REZERVAT u EVROPI: Rame uz rame sa američkim JELOUSTON parkom

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Obedska bara predstavlja prvo zaštićeno područje u Evropi ,a drugo u svetu, još od 1874. godine, svega dve godine nakon proglašenja prvog nacionalnog parka Jeloustona  u Sjedinjenim Američkim Državama

Napušteni meandar Save, još od pre dva milenijuma samostalno prkosi ovoj reci i zasenjuje njene lepote dok protiče kroz jugoistočni Srem. Danas je nadaleko poznati specijalni rezervat prirode koji privlači turiste. Zaljubljenici  u floru i faunu, iz čitavog sveta cesti su posetioci ovog posebnog, prirodnog rezervata u Srbiji i Everopi. Bara mami svojom lepotom, mističnošću i rajskom prirodom, a fascinira veličinom i bogatstvom.

Nekada je bila deo reke, zatim mrtvaja, a danas  je močvarno područje, Obedska bara se proteže na oko 13 kilometara. Prvo što vas zadivi kada posetite ovaj “raj za ptice” je činjenica da se prostire dokle vam doseže pogled – na nekim mestima je široka i do 750 metara.

Ono što je čini idealnim mestom za mnogobrojne biljne i životinjske vrste jeste činjenica da ovo plavno područje u najkišovitijem delu godine nema veću prosecnu dubinu od 2.5 metara.

Obedska bara je prvi rezervat prirode na svetu nakon Jeloustouna koji je dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine i time postao Specijalni rezervat prirode. U našoj zemlji, zaštićen je zakonom jos od 1874. godine. Priznat je i kao najznačajnije stanište ptica na svetu od mnogih eminentnih organizacija i institucija.

Legenda kaže da je ime dobila po ženskom manastiru Obed koji je podigla Angelina, majka despota Đurađa Brankovića.

 Ceo kompleks Obedske bare čini splet bara, mrtvaja, močvara, vlažnih livada i šuma. Ovakav plavni teren jedinstven je na prostoru Evroazije, i  privremeni je  ili stalni dom velikog broja ptica selica, ali i večni muzej stoletnim šumama hrasta lužnjaka.

Broj endemskih vrsta u ovom rezervatu varira godišnje, te je Obedska bara jedno od najzanimljivijih mesta za proučavanje flore na starom kontinentu.

Neke od najznačajnijih i najzanimljivijih endemskih vrsta koje ovde možete videti su testerica, beli i žuti lokvanj, aldrovanda, barska paprat, močvarna orhideja, iđirot, barski petolist, banatski različak…

Kao prirodni spmenik specijalnom rezervatu proirode Obetska bara označeno je i  jedno stablo Crne topole.,

Zanimljivo je da se u Obedskoj bari mogu naći i oko 180 vrsta gljiva, 50 vrsta mahovina i čak 500 vrsta viših biljaka.

 Najfascinantniji deo ovog raja čini njegova fauna. Početkom proleća, pred kraj marta, ptice selice se vraćaju u ove krajeve radi gnezđenja i podizanja potomstva. Do jeseni, pre nego što krenu na jug, populacija ptica selica dostiže broj od neverovatnih nekoliko stotina hiljada jedinki, što Obedsku baru svrstava u najgušće naseljena područja močvarnim pticama. One se svrstavaju u oko 220 vrsta, od čega su najznačajnije grupe čaplji, komorana i orlova.

Izuzetno su zanimljive i sledeće vrste: čaplja kašikara, mala bela čaplja, crna roda, bela roda, patka crnka, orao kliktavac, orao belorepan, crna lunja, soko lastavičar, belovrata muharica, crvenrepka i crnogrla strnadica.
Pored ptica, koje svakako čine najznačajniji i najbrojniji deo faune Specijalnog rezervata prirode, životno stanište sanjima deli i oko 50 vrsta sisara, 13 vrsta vodozemaca, 11 vrsta gmizavaca i 16 vrsta riba. Upravo na ovom mestu je uspešno izvršeno vraćanje evropskog dabra u njegovo prirodno stanište.

Do sada je utvrđeno da je Obedska bara dom za 34 vrste insekata, ili skoro 62% od 55 vrsta poznatih u Srbiji. 

Ovaj po svemu poseban prirodni rezervat Srbije  i Evrope po mnogo čemu zavređuje pažnju svetskih putnika.  

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR