Glas Javnosti

ОБАВЕЗНО ПРЕ НЕГО ШТО КРСТИТЕ ДЕТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ЗНАЧЕЊЕ ИМЕНА КОЈЕ ЖЕЛИТЕ ДА МУ ДАТЕ; У СРБИЈИ СЕ ТРАДИЦИОНАЛНО НЕКА ИМЕНА ДОДЕЉУЈУ САМО ПОД ОДРЕЂЕНИМ ОКОЛНОСТИМА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 30.06.2018.

Рођење детета представља најсрећнији тренутак у животу сваке породице. Код избора имена за дечака или девојчицу родитељи се воде традицијом, модом или личним афинитетима, а има оних и који разматрају и проучавају значење имена пре него што се дефинитивно одлуче.

Ако спадате у ову последњу групу вероватно би требало да избегнете следећа имена јер она имају тужна или чак ружна значења:

Тугомир/Тугомирка – име је настало у народу спајањем речи “туга” и “мир”. У пренесеном значењу значи да родитељи толико “чезну за миром” да су тужни и несрећни.

Продан/Продана – старо славеносрпско заштитно име, давало се оном детету које је “од Бога дато” као замена за старије које је страдало.

Јаглика – име се давало девојчицама уколико је кућа у жалости, на пример, ако је отац погинуо пре рођења детета или мајка не преживи порођај.

Стадија – име се давало девојчицама да би, након ње, престала да се рађају женска деца.

Достана – давало се детету у функцији заустављања даљег рађања у породици где је већ било довољно деце.

Стана/Станка/Станија/Станица/Станика – слично као и имена изнад, давала су се да би престало рађање женске деце.

Власије/Влајко – Власије је мушко име грчког порекла и значи “строг”, “груб”, “тром”.

Горчин/Горчило – име изведено од основе придева “горко”, “горчина”, “горак”. Давало се деци да се заштитила од злих духова јер они, каже веровање, заобилазе “горку” децу јер им не могу наудити.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 30.06.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR