Glas Javnosti

NOVINE U GRAĐEVINI: Kaciga sa senzorom vibracija štiti vozače građevinskih mašina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači sa Fraunhofer Instituta za strukturnu izdržljivost i pouzdanost sistema LBF u Darmštadtu razvili su zaštitnu kacigu opremljenu senzorom ubrzanja namenjenu vozačima građevinskih vozila. Ova inovacija je deo projekta Flexeras i biće predstavljene su na sajmu Hannover Messe koji se završava danas, 26. aprila.

Kaciga je dizajnirana tako da registruje štetne vibracije koje deluju na telo vozača, što je posebno važno s obzirom na to da vozači teških mašina poput bagera i buldožera konstantno trpe niske frekvencije vibracija koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući oštećenje vida ili probleme sa kičmom i mozgom.
Integrisani senzor vibracija omogućava precizno merenje vibracionog opterećenja u svakodnevnom radu i na taj način značajno poboljšava zaštitu zdravlja.

Na sajmu je prikazan model kacige sa fleksibilnim piezo-elektretnim filmom koji deluje kao senzor. Ovaj film, smešten unutar kacige, detektuje vibracije koje dolaze od građevinskih vozila. Senzori zabeleže stepen deformacije filma, a generisani električni signal se šalje na eksterni računar preko bežične veze, gde se analizira i vizualizuje.
Softver koji prati kacigu u realnom vremenu prikazuje vibracije, omogućavajući da se uoči kada su granice izdržljivosti vozača premašene i predlože mere za smanjenje stresa, poput poboljšanja amortizacije sedišta ili planiranja pauza.
Ovo je naročito važno jer vibracije u frekvencijskom rasponu od 4Hz do 6Hz predstavljaju opasnost za kičmu, dok su glava i oči posebno osetljivi na frekvencije između 20Hz i 30Hz.
Dodatno, uz pomoć ekspertize Fraunhofer Instituta za integrisane sklopove IIS u Erlangenu, razvijen je sofisticiran sistem za analizu podataka koji omogućava identifikaciju frekvencijskih opsega u kojima su vibracije posebno intenzivne, pružajući tako detaljan profil vibracija za svako građevinsko vozilo.


Glas javnosti/ B05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR