Glas Javnosti

Novi insekt pronađen u Ljuboviji dobio ime po Novaku Đokoviću (Duvalis đokovići)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Srpski teniser Novak Đoković, posle osvajanja turnira u Tel Avivu, trenutno igr ana turniru u Astani, gde će u petak odmeriti snage sa Karenom Hačanovim u četvrtfinalu.

Pre duela sa ruskim teniserom, koji je zakazan u 14 sati, stigle su neobične vesti za Đokovića, po kome od danas jedna otkrivena vrsta insekata nosi ime.

Ovu informaciju je na društvenim mrežama podelio dr Nikola Vesović, jedan od trojice naučnika koji su otkrili novu vrstu insekata u blizini Ljubovije, a vrstu su nazvali "Duvalius đokovici" u čast srpskog tenisera.

- Novak Đoković - više od 15 godina taj čovek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vreme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada – naveo jee dr Vesović u objavi na Instagramu.- Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci. U pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini LJubovije. Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu "Annales Zoologici Fennici". Kao znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu - Duvalius đokovici. Hvala Novače! – stoji  se u objavi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR