Glas Javnosti

NOSI TITULU DAME, ODBILA 56 PONUDA ZA BRAK : Žena koju je ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Barbara Kartlland, tokom 76 godina karijere napisala je 723 bestselera koji su prevedeni na 38 jezika, a 1977. ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao autorka koja je u jednoj godini objavila najveći broj naslova.

Naslednica po pisanju slavne Agate Kristi bila je prepoznatljiva po ružičastim haljinama od šifona, šeširima sa perjem, plavim perikama i upadljivom šminkanju. Ogromne veštačke trepavice i pink ruž bili su njen zaštitni znak.

Rođena je u Birmingemu 9. jula 1901. godine. Njen deda po ocu, kapetan Bertram bio je prilično bogat, zbog čega je porodica Kartland živela veoma udobno. Međutim, kad je doživeo finansijski krah Barbarin deda je izvršio samoubistvo, a porodica se preselila u manji dom.

Nedugo po preseljenju Barbara je dobila dvojicu braće, Ronalda i Entonija. U poslednjim mesecima Velikog rata Barbara ostaje bez oca i sa majkom i braćom seli se u London.

Od 1919. godine mlada Barbara počinje da piše.

Glamur i Slagalica

Prvi roman koji je objavila nosio je naziv “Slagalica”. Doživeo je ogroman uspeh - čak šest izdanja. Mnogi su mislili da je Barbaru pratila početnička sreća u pisanju, ali ona je ubrzo razuverila “neverne Tome”, pokazavši da sve što napiše postaje hit roman.

Paralelno, samopregorno je radila na izgradnji imidža u britanskom društvu. Organizovala je glamurozne žurke, pa je o Kartlandovoj počelo da se priča kao o bistroumnoj mladoj dami koja nepogrešivo zna šta hoće.


Zaljubljivanje i njena prizma 

Dok je, s jedne strane, gotovo hirurški precizno gradila poziciju u britanskom društvu, znajući da će tako osigurati uspeh u poslu, dotle je publici nudila sušti opozit - romantične ljubavne priče, lišene fizičke intime. Njeni neprijatelji zlurado su joj pričali iza leđa kako je “premazana i lukava”, jer se u romanima ponaša “kao da decu donose rode”, dok istovremeno krupnim koracima grabi ka tadašnjoj britanskoj eliti koja je sve samo ne naivna po tom pitanju.


Iako mlada, Barbara je bila svesna da gotovo svaka osoba na planeti mašta o romantičnoj ljubavi, pa je publici gladnoj takvih priča kroz romane nudila željeno - ljubav na prvi pogled, princa na belom konju, skidanje zvezda s neba, obećanja o vernosti do groba…

- Pišem o divnom slavnom trenutku kada se žena i muškarac zaljube, a to je u svačijem životu nezaboravan trenutak koji se čuva zauvek - odgovarala je Kartlandova na pitanje zašto je ljubav tema većine njenih romana.


Ljubav

Ali, muškarcima iz njenog okruženja nije bilo nimalo lako da je osvoje. Ostaće upamćeno da je Barbara Kartland odbila čak 56 bračnih ponuda, ali je dva puta ipak izgovorila sudbonosno “da”. Prvi put to je učinila 1927. godine, kada se udala za Aleksandra Mekorkodejla sa kojim je dve godine kasnije dobila ćerku Rejn.

Ovaj brak nije dugo potrajao; razvela se posle pet godina, a 1936. rešila je da po drugi put okuša bračnu sreću, i to sa Hjuom Mekordejlom, rođakom bivšeg muža. U drugom braku rodila je dvojicu sinova, Jana i Glena.

- Oni koji traže iskrenu ljubav uvek će biti nagrađeni - govorila je Kartlandova.

Pored toga što je s jedne strane zasipala publiku ljubavnim romanima, a s druge gradila imidž pomalo razmažene dame koja mora da bude u centru pažnje gde god da se pojavi, Barbara Kartland ostaće upamćena po snažnom aktivizmu.

Borila se za bolje uslove rada i bolje plate medicinskih sestara i babica, a vodila je i kampanju za prava Roma u Velikoj Britaniji.

U 76 godina dugoj spisateljskoj karijeri Barbara Kartland napisala je 723 romana, od kojih je 160 objavljeno posle njene smrti. Poslednjih godina pisala je po dva romana mesečno. Jedna je od pet najprevođenijih autora širom sveta.

Oko toga koliko je primeraka knjiga prodato sa njenim potpisom ni danas se sa sigurnošću ne zna. Barata se ciframa od 750 miliona do čak dve milijarde.


Biti zvezda u Velikoj Britaniji u 20. veku, a nemati nikakve veze sa kraljevskom porodicom bilo je gotovo nemoguće. Barbara Kartland imala je “dvostruki čvor” sa Bakingemskom palatom: kraljica Elizabeta II dala joj je titulu dame, a Barbarina ćerka Rejn bila je maćeha potonje princeze od Velsa.

Dok je Dajana još nosila prezime Spenser, priznala je svojoj maćehi da obožava romane njene majke. Barbara joj je obezbedila svaki naslov piše Ona.rs

Imala je i savet za sve one koji su doživeli ljubavno razočaranje i zarekli se da više nikada nikome neće pokloniti srce:

- Ljubav je razlog za život, a svakako i razlog za sve ostalo u univerzumu - govorila je Barbara Kartland.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR