Glas Javnosti

Noćne more su uzrok velike bolesti: Naučnici upozoravaju

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnogi od ispitanih pacijenata sanjali su da su napadnuti, zarobljeni, zdrobljeni ili da padaju

Učestale noćne more i halucinacije ili „dnevne more“, kako ih neki nazivaju, mogle bi da budu najava pojave autoimunih bolesti poput lupusa, tvrdi međunarodni tim naučnika koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu i Kraljevskog koledža u Londonu. Oni smatraju da je potrebno da postoji bolje prepoznavanje ovih neuroloških simptoma koji mogu biti rani znak upozorenja, saopštio je Kembridž.

Istraživači su ispitali 676 osoba koje žive sa lupusom i 400 radnika sa klinika, a uradili su i detaljne intervjue sa 69 ljudi koji žive sa sistemskim autoimunim reumatskim bolestima, uključujući i lupus, i 50 kliničara. Lupus je autoimuna bolest poznata po napadu imunosistema na različite organe uključujući i mozak.

U studiji tim je ispitivao pacijente o tempiranju 29 neuroloških simptoma i simptoma pogoršanog mentalnog zdravlja (poput depresije, halucinacija i gubitka ravnoteže). U intervjuima pacijenti su objašnjavali koji su se simptomi pojavljivali u vreme kad se bolest rasplamsavala.

Jedan od najčešćih simptoma bio je poremećen san, koji je imalo troje od petoro pacijenata. Trećina njih prijavila je ove simptome godinu dana pre pojave lupusa.

Samo jedan od četvoro pacijenata prijavio je halucinacije, ali se 85 odsto ovih simptoma nije pojavljivalo pre dijagnoze bolesti.


Kada su razgovarali s pacijentima, otkrili su da je troje od petoro osoba sa lupusom i jedan od troje sa drugim sličnim bolestima imalo poremećen san, uglavnom sa živim i zastrašujućim noćnim morama, pre nego što su se pojavile halucinacije. U tim živim noćnim morama često su sanjali da su napadnuti, zarobljeni, zdrobljeni ili da padaju.

- Važno je da zdravstveni radnici pričaju sa pacijentima o ovom tipu simptoma i da provedu vreme da svaki simptom zabeleže i da prate njegov napredak. Pacijenti često znaju koji su sumptomi loš znak da se njihova bolest rasplamsava, ali i pacijenti i doktori mogu da budu neodlučni da razgovaraju o mentalnom zdravlju i neurološkim simptomima, posebno ako ne shvataju da oni mogu biti deo autoimune bolesti – rekla je dr Melani Sloun, glavna autorka i stručnjak sa Odeljenja za javno zdravlje i primarnu brigu na Kembridžu.

Drugi autor studije Dejvid Dkruz sa Kraljevskog koledža u Londonu kaže da je godinama razgovarao o noćnim morama sa pacijentima koji imaju lupus.
- Mislio sam da postoji veza između bolesti i nožnih mora. Ovo istraživanje daje dokaze za to i ohrabrujemo druge doktore da postavljaju više pitanja o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijskim simptomima, za koje se mislio da su neobični, ali se ispostavilo da su uobičajeni kod sistemskih autoimunih bolesti i mogu nam pomoći da primetimo pojavu bolesti ranije – rekao je on.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR