Glas Javnosti

НИКО НИЈЕ УСПЕО ДА РАЗРЕШИ МИСТЕРИЈУ НИЗА САМОУБИСТАВА МЕДИЦИНСКИХ РАДНИЦА ЈЕДНЕ БОЛНИЦЕ У ЊУЈОРКУ; ЈЕЗИВИ ДОГАЂАЈИ СЕ НИЖУ ЈЕДАН ЗА ДРУГИМ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ блиц.рс/ од 11.02.2018.

Наизглед сасвим обична болница Свети Лука на Мехнетну у Њујорку крије заправо мрачну тајну и ни по коју цену не жели да је подели са јавношћу.

Наиме, средином јануара 2017. жена је скочила у смрт са 33. спрата зграде на Вест сајду која се налази тачно преко пута поменуте болнице.

Име настрадале жене је докторка Џомун. На дан када је скочила са вишеспратнице у смрт био је свега трећи дан откако је почела да ради као нефролог у болници Свети Лука. Многе њене колеге посматрале су чин самоубиства преко пута улице, из саме болнице.

Та смрт екстремно је трагична за све који су познавали докторку. Међутим, то није једино самоубиство које су починиле жене докторке у Светом Луки. У марту 2016, након годину дана рада у болници убила се Еша Бијачо, а само неколико месеци касније, у августу исте године, живот је себи одузела и студенткиња четврте године медицине Кетрин Стаскаваџ.

Администрација болнице је, по свему судећи, учинила врло мало да помогне запосленима да се суоче са трагичним губицима, а није истражила ни околности које су довеле до тога да три младе жене, са обећавајућим каријерама, скоче у смрт.

Ћутећи о самоубиствима и игноришући проблем, болница покушава себе да сачува лошег публицитета. Али, то ће само погоршати проблем. Гурајући три трагичне смрти под тепих без ваљане истраге о радном окружењу младих докторки, или без пружања помоћи осталим запосленима, такав сценарио могао би наставити да се понавља.

Никави детаљи нису обајваљени

Болница је особљу послала само званичан мејл обавештења о смрти без икаквих детаља. Администрација је чак замолила и једог запосленог да обрише пост на Фејсбуку који се тицао смрти докторке Џомун, преноси “рефинерy29.цом”.

Према америчкој Фондацији за превенцију самоубиства, стопа суицида међу мушкарцима докторима виша је 1,41 пут у односу на стопу међу генералном мушком популацијом.

Код жена, ризик је 2,27 пута већи. То може имати везе са енормним стресом и прековременим радом којима су доктори изложени на послу, или чак и притиску са којим се суочавају свакога дана.

У ситуацији где људи посвећују своје животе спасавајући туђе, морамо се постарати да се и о њима води рачуна, наводе амерички медији позивајући администрацију болнице Свети Лука да детаљно испита самоубиства која су се догодила под чудним околностима, а не да се понашају као да се никад нису догодила.

Болница се недавно суочила са још једним скандалом када је тужена јер је компанији за коју је један пацијент радио открила да он болује од ХИВ-а након чега је младић био стигматизован на послу и морао је да да отказ.

 

Глас јавности/ блиц.рс/ од  11.02.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR