Glas Javnosti

Nije ni bila svesna koliko bogatstvo ima u kući! SLIKA NA ZIDU NJENE TRPEZARIJE VREDI MILIONE

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Žena iz Francuske je u svojoj kuhinji čuvala ikonu za koju je verovala da nema neku specijalnu vrednost. Međutim, ispostavilo se da je ova ikona remek delo slikara Čimabuea iz 13. veka. Njena vrednost se procenjuje na više miliona evra.

Ova ikona nazvana je ’Hristu se rugaju’, a prikazuje Isusa okruženog gomilom ljudi, slika je urađena na drvenoj ploči dimenzija 24 sa 20 centimetara.

Pretpostavlja se da predstavlja deo većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine.

Stručnjak iz galerije Tirkin u Parizu, Stefan Pinta rekao je da pronalazak ove slike predstavlja pravo otkriće za istoriju umetnosti.

Donedavno je ova slika visila okačena na zidu između kuhinje i trpezarije jedne porodične kuće u Francuskoj.

Vlasnica je mislila da je ova ikona ’beznačajna’, sve dok se jedan aukcionar nije pojavio u njenoj kući i prepoznao vrednost ovog remek dela.

Predložio joj je da je odnese na procenu, a kada su je eksperti pogledali, utvrdili su sa sigurnošću da ova slika ima obeležja Čimabueovog rada.

Uočili su sličnosti između dva panela njegovog diptiha, od kojih je jedan izložen u galeriji Frik kolekšn u Njujorku, a drugi u nacionalnoj galeriji u Londonu.

Ova slika je prvo Čimabueovo remek delo koje će se izneti na aukciju.

Eksperti očekuju da će ikona dostići cenu između 4 i 6 miliona evra.

Čimabue je bio učitelj italijanskog majstora Djota i smatra se začetnikom renesanse.

Napustio je vizantijski stil koji je bio popularan u srednjem veku i uneo elemente pokreta i perspektive koji su kasnuje postali zaštitni znak zapadnog slikarstva.

 

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR