Glas Javnosti

NI GENETIKA, NI OŠTEĆENJE: Ovo su 3 najčešća faktora zbog kojih PRERANO OSEDITE, iznenadićete se

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači su otkrili da ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi nestaju kada je telo previše izloženo delovanju kortizola, hormona stresa.

Prvo što treba da znate jeste da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake. Folikuli još uvek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili belu.

"Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osedeli, verovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi" - kažu stručnjaci, prenosi Stil kurir.Ali, ako niko u vašoj porodici nije rano osedeo, moguće je da vaša kosa beli iz sledeća tri razloga:

Pušenje

Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike.Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sedih.

Nedostatak vitamina B12

Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sedih. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ipak, pre nego što navalite na suplemente, proverite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu.Stres

Sigurno ste za ovo već čuli, a naučnici su dokazali - česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi.

Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP