Glas Javnosti

Neobične INSPIRACIJE VELIKIH UMOVA: Fridrih Šiler nije mogao da piše, ako ne oseća miris trulih jabuka

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Velika imena svetske kulture imala su, što nije mnogo poznato, vrlo specifične navike. Neke od njih bile su toliko neobične, da bi ih i danas mnogo običnog sveta smatralo za iščašene.

Ernest Hemingvej i Marsel Prust imali su običaj da veoma rano ustaju. Ludvig Van Betoven je ispijao desetine šoljica kafe dnevno, a Bendžamin Frenklin je voleo da stoji ispred otvorenog prozora. Ser Vindon Sodon Pričet je bukvalno ručao martini. Franc Kafka se žalio na rutinski posao i nije imao vremena kao Gistav Flober da uživa u dugom kupanju i sve svoje vreme posveti pisanju i amfitaminima kao Vistan Hju Oden.

Sve analize života i dnevnih rituala velikih mislilaca, ili kreativnih ljudi pokazuju da ne postoje pravila, da je svaki imao svoj način rada, ali ni da se ne može osporiti da je većina imala po neku ekscentričnu naviku ili običaj.

Utemeljivaču psihoanalize Sigmundu Frojdu  žena je  svako jutro stavljala pastu za zube na četkicu, kako veliki psihijatar ne bi gubio vreme.

Kompozitor Petar Ilič Čajkovski je svakog dana šetao tačno dva sata, ni minut više, ni minut manje. Ako bi slučajno prešao planirano vreme, bio je siguran da ga čeka neka nesreća.

Rodonačelnik klasičnog nemačkog idealizma, Imanuel Kant, je svakog dana tačno u 15:30 časova odlazio u šetnju.

Recimo, tvorac “Gospođe Bovari”, Gistav Flober, je ustajao tačno u 10 časova i potom nije ni doručkovao, niti šetao. Imao je naviku da lupa o tavanicu da bi pozvao majku sa kojom bi potom ćaskao.

 Patriša Hajsmit, američka književnica, poznata po psihološkim i krimi –romanima,  svakog dana je  jela slaninu i pržena jaja, a imala je neobičan hobi – sakupljala je puževe.

Veliki danski  filozof, teolog i pesnik  Seren Kjerkegor je kafom polivao punu šolju šećera, dok su  francuski pisac Onore de Balzak i ekscentrični kompozuitor Ludvig Van Betoven dnevno pili po nekoliko desetina šoljica kafe dnevno.

Engleska književnica Džejn Ostin je pisala u dnevnoj sobi pored majke koja je uglavnom šila. Kada bi se našla u gužvi, pisala bi na salvetama i otcepljenim papirima koji su se lako mogli sakriti.

Čuveni švedski filmski, pozorišni i televizijski reditelj Ingmar Bergman nije pio lekove, niti alkohol, ali je bio veoma disciplinovan u svojim dnevnim ritualima. Svaki dan je za ručak jeo isto – kiselo mleko i džem od jagoda sa kukuruznim pahuljicama.

Kao najčudnija od svih navika, izdvaja se ona, nemačkog pesnika, filozofa i dramaturga Fridriha Šilera koji je mogao dobro da piše samo ako se oko njega širio miris trulih jabuka.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR