Glas Javnosti

NEOBIČNA TERAPIJA NA KORČULI: Jahanje konja u moru-hipoterapija

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Korčula je jedno od retkih ostrva u čijim se lepotama može uživati na neuobičajen način – na konjima.


Hipoterapeut Josip Knezić poslednjih 12 godina leti radi u Korčuli, a prošle je godine povezao prijatno s korisnim. Na ostrvo je iz Zagorja doveo konje.

Želja je bila da poveže ljubav prema konjima i ovo predivno ostrvo.


– Volio bih da povežem i Zagorje i Korčulu na isti način. Zagorje je isto destinacija vina kao Korčula, Korčula je vrlo zelena kao Zagorje, tako da se ovi konji verujem osjećaju kao kod kuće – kaže Josip Knezić za HRT.

Escalo i Salurn su ove godine dobili pojačanje – Panća i Vihora.

– Escalo je hrvatski sportski konj. On se ranije koristio u sportu. Ovo su dva Haflingera, jedan jako lep tip konja, nižih konja, često ih vole deca i ovo je jedan američki kasač. Oni su zreli konji. Prošli su sve vrste škole jahanja i zaista su sigurni za svaku vrstu jahača – objašnjava, prenosi portal Pametni gradovi.

Da jašu uz vinograde, poljima, u slikovitom korčulanskom krajoliku, mogu svi. Mladi i stari, iskusni i neiskusni jahači. S nejahačima idu voditelji, a pravi jahači idu na pravo terensko jahanje – jahanje u hodu, kasu i galopu.


Ali ono što izaziva posebnu pažnju zasigurno je jahanje u moru i kupanje s konjima. Na ostrvima prava retkost, a za jahače – jedinstven doživljaj.

– Morska voda jako dobro deluje kako na čoveka, tako i na konje. Zemlje koje imaju razvijenu rehabilitaciju uz pomoć konja, prave veštačke bazene u kojima bi se konji mogli kupati, da bi mogli da se rehabilituju. Mi imamo more, a konji vole da se kupaju i igraju u moru – objašnjava Josip.

– Jašem već osam godina i treći sam put na Korčuli, ali prvi sam put jahala u moru. Odličan osećaj! Stopiš se s konjem, pogotovo kad uđeš u more, postanete jedno. Moraš se držati da ne padneš. Prekrasno iskustvo, izvanredno – oduševljena je Viktorija.

Ove plemenite, dobroćudne životinje pozitivno utiču na zdravlje ljudi. Kretanje konja je veoma slično ljudskom hodu pa jahanje ima i terapijski učinak. A ljubav koju pružaju, neizmerna je, zaključuje morski.hr.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR