Glas Javnosti

NEOBIČNA FRESKA U RUSKOJ CRKVI: Đavoli okovani lancima u ruci drže mobilni i laptop! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Freska koju je naslikao rumunski ikonopisac Reslan Gebja šokirala je sve. Freska je naslikana u crveno-crnoj paleti boja, a na njoj su prikazani đavoli sa laptopovima i pametnim telefonima u rukama, kao i grešnici, okovani lancima, koji gore u paklu.

Parohijani Nikolajevsko Malickog manastira u Tverskoj oblasti Rusije bili su svedoci pojave neobične freske sa smrtnim gresima, među kojima je i zavisnost od interneta.

Kako se vidi na kadrovima, koje je snimio „Ruptli“, freska je naslikana u crveno-crnoj paleti boja. Prikazani su đavoli sa laptopovima i pametnim telefonima u rukama, kao i grešnici, okovani lancima, koji gore u paklu.

 

 

Kako je ispričao jeromonah Nikodim, fresku je naslikao rumunski ikonopisac Reslan Gebja 2018. godine, ali je tek nedavno postala popularna. Prema njegovim rečima, freska odgovara duhu vremena i prikazuje savremeno društvo.

- Internet zavisnost je porok, kao što je i pijanstvo, kockanje, proždrljivost, jer izaziva zavisnost duše. Desno od freske je prikazana kakva strast? Pijanstvo. Ali mi ne kažemo da je vino samo po sebi zlo. To nije istina. Zlo je zloupotreba tog pića. Isto je i sa internetom: sam po sebi internet, kompjuter, telefon, to su samo instrumenti -  objasnio je jeromonah.

 

Dodao je da parohijani hrama na fresku reaguju sa oduševljenjem, uprkos činjenici da je za mnoge takva moderna tema neobična, prenosi Sputnik. 

- Dok smo putovali po Grčkoj do Svete Gore, često smo nailazili na nove freske, na kojima su ikonopisci slikali otpadništvo, duh vremena, moderne nedaće: zavisnost od droge, zavisnost od kockanja, zavisnost od interneta itd. Inspirisao nas je njihov primer, jer se napredak neprestano pojavljuje, a čovečanstvo traži nove načine da zadovolji svoje grehe i strasti. Internet nije izuzetak - dodao je jeromonah Nikodim.

 

Fresku je komentarisao i protojerej Ruske pravoslavne crkve Leonid Kalinjin, izjavivši da se internet zavisnost može smatrati jednim od tri grehova, koji odvajaju čoveka od Boga i uskraćuju ljubav bližnjima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR