Glas Javnosti

Nekoliko zanimljivosti o VRAPCIMA koje možda niste znali

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vrabac je jedinstvena ptica i zbog svoje sposobnosti prilagođavanja opstaje i živi čak i u ledenom Siburu ali i na nesnosnim vrućinama arapske pustinje u beduinskim selima. Nijedna ptica na svetu nije toliko prilagođena čoveku kao domaći vrabac.

Vrabac - mala ptica, veličina do 18 cm i težine ne više od 35 g. Ali malo ljudi shvati da je ovo neobično inteligentna, pažljiva i oprezna ptica. Mozak domaćeg vrapca je za jedan gram teži od mozga ostalih ptica iste veličine. Kada se u proleće pare, može vam se učiniti da jedna ženka ima veliki broj udvarača. To je donekle istina, međutim ženka rasteruje zaljubljene mužjake, zato što domaći vrabac živi u nekoj vrsti „trajnog braka“, i kada jednom odabere partnera to je za čitav život.

Hrani se semenkama i insektima, obično manjim leptirima. U proleće, hrana mu je nektar iz cveća. Hrani se paucima, ali i voćem. Mlađi vrapci se hrane larvama insekta. Glavna hrana domaćeg vrapca su žito i semenje koje zadrži dovoljno belančevina za razvoj mladunaca.

Vrabac sa opancima i šajkačom na glavi je zaštitni znak Vrnjačke Banje. Vrabac je nezvanični simbol Beograda. U Bibliji se na nekoliko mesta spominju vrabci. Poznato je više od 12 vrsta domaćeg vrabca.

Vrapci duže žive u gradovima nego u otvorenoj prirodi. 

Iako ih ima po celom svetu, u nekim zemljama im se broj drastično smanjio. U Velikoj Britaniji je u poslednjih 25 godina nestalo 64% ukupnog broja vrabaca.

Jedan od najpoznatijih velikih pomora vrabaca dogodio se u Kini nakon 2. svetskog rata za vladavine Mao Ce Tunga. Vrapca su proglasili štetočinom koja uništava useve. Krenula je hajka na vrapce i u tadašnjoj Kini su seljaci i drugi lovci bili plaćeni po broju ubijenih vrabaca. Najuspješniji tamanitelji su čak dobili odlikovanje za narodnu hrabrost. Hvatali su ih i ubijali praćkama, vazdušnim puškama, mrežama, klopkama, pa čak i topovima. Nepoznato je koliko je vrabaca tada stradalo, a uz vrapce su masovno stradale i druge ptičje vrste.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP