Glas Javnosti

NEBESKI SPEKTAKL: Dva ogromna asteroida projuriće pored Zemlje, jedanod njih POTENCIJALNO OPASAN

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Danas nas očekuje prava atrakcija na nebu oko 18 sati po lokalnom vremenu, kada će se dva asterodida uputiti ka Zemlji, ali samo u prolazu, na velikoj i bezbednoj udaljenosti.

Oni će svake sekunde prelaziti po 14 kilometara i 220 metara, ali na udaljenosti od skoro tri miliona kilometara.

Poređenja radi, meteor koji se 2013. godine raspao iznad Čeljabinska, bio je velične oko 19 metara, jurio je brzinom pet kilometara u sekundi većom, ali i to je bilo dovoljno da svemirski projektil mase 11.000 tona, eksplodiravši na između 15 i 25 kilometara visine, povredi oko 1500 ljudi, kao i da porazbija prozore, krvove, te i da ošteti zidove na čak 7200 zgrada, piše NET.hr.

Današnji spektakl očekuje se oko 18:12 časova po našem vremenu. Asteroidi 2020 QG5 i 2011 ES4, čija se veličina procenjuje na između 22 i čak 49 metara, juriće bitno sporije, "samo" 8 kilometara i 160 metara svake sekunde, ali zato na udaljenosti od Zemlje od samo 120.000 kilometara.

Reč je o nešto manje od jedne trećine udaljenosti između Zemlje i Meseca i to znači da će gromada teška desetine, a, možda i stotine hiljada tona, uz brzinu od više od osam kilometara u sekundi, u trenutku kada će nam biti najbliže, biti Zemlji dvostruko bliže nego Mesecu, javlja News Break.

Asteroid koji je Zemlju obleteo pre nekoliko nedelja, bio je, doduše, puno bliži. S udaljenosti od samo 2950 kilometara, bila je reč o bez premca najbližem proletu nekoga svemirskog tela od Zemlje.

Primera radi između tri i šest metara, asteroid 2020 QG projurio je uz našu planetu brzinom od 12,3 kilometara u sekundi. Iz NASA-e objašnjavaju kako se računa da bi se, da je krenuo prema Zemljinoj površini, raspao u atmosferi i postao "vatrena kugla".

Da li treba da binemo?

Što se tiče meteora iz Čeljabinska, za njega se smatra da je najsilovitiji svemirski objekt koji je pogodio Zemlju još od Tunguske eksplozije iz 1908. On je, procenuje se, bio obima oko 40 metara, a iznad sibirskih tajgi udario je takvom silinom da je opustošio oko 2000 kvadratnih kilometara šume.

Ako bi bile tačne gornje procene dimenzija dva asteroida koji će danas proleteti pored naše planete, onda bi to bilo otprilike to. Ipak, čak i 120.000 kilometara, odnosno samo jedna trećina razdaljine između naše matične planete i našeg jedinog prirodnog satelita, u ovoj je fazi više nego dovoljna da se ne moramo brinuti da bi nas čak i onaj bliži, 2011 ES4, mogao pogoditi, prenosi NET.hr.

Ovaj asteroid NASA je otkrila, kako mu govori oznaka, pre devet godina. Devet godina je, očito, i njegovo razdoblje redovnog prolaska uz Zemlju, a kako je reč o izrazito malim udaljenostima u astronomskim razmerima, smatra ga "potencijalno opasnim asteroidom".

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR